80 DE ANI// Graficianul Alexei Colîbneac a inaugurat la Biblioteca Națională o expoziție inedită de grafică și gravuri
Trăiește din plin bucuria de a crea opere de grafică în atelierul său, transmite tinerei generații de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice cunoștințele și experiența sa valoroasă, lucrează la ilustrarea a două reviste naționale pentru copii. Este vorba despre Alexei Colîbneac, graficianul care a inaugurat la Biblioteca Națională o inedită expoziție de grafică și gravuri, prilejuită de aniversarea a 80-a de la naștere.
În preajma ilustrațiilor realizate de-a lungul anilor - o adevărată lume de basm și culoare, Alexei Colîbneac a ținut să precizeze că aniversează, în mod special, jumătate de secol de colaborare cu două reviste naționale pentru copii și tineret.
„"Alunelul" și revista "Noi", produse culturale colective pe care eu le consider net importante fiindcă revista "Alunelul" este prima carte pe care o ține în mână copilul, mai ales copiii din teritoriu, fiindcă încolo nu pătrund multe cărți”, a menționat graficianul și profesorul universitar Alexei Colîbneac.
„Ca om este extraordinar! Un artist care chiar că inspiră, pentru că are un fel de a fi ingenios și destul de inspirat totdeauna”, afirmă redactorul-șef al revistei „Alunelul”, Stan Lipcanu.
Maestrul Colîbneac este „un om de temelie”, spune compozitorul Ghenadie Ciobanu.
„Om de temelie, asemenea oameni sunt reperele noastre, mențin acest profesionalism în domeniu și nu doar în domeniu, în general în cultură, și este foarte bine că acești oameni au posibilitatea să transmită generațiilor următoare cunoștințele și experiența”, a subliniat compozitorul, profesorul universitar Ghenadie Ciobanu.
În aceeași cheie a admirației și respectului vorbesc despre profesorul Alexei Colîbneac foștii și actualii săi discipoli de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
„Un etalon de cunoștințe, de cultură, era așa, ca un tată. Într-un fel, ne-am simțit foarte liberi, creativi, generația noastră și, sper, și următoarele”, a punctat artista plastică Ala Leancă, fostă discipolă a lui Alexei Colîbneac.
„E o persoana tare interesantă, e plăcut să ai cu el lecții, să comunici, este vesel de fiecare dată face lecțiile interactive pentru noi și ne explică tare interesant”, consideră Anastasia Tărăcilă, studentă, discipolă a lui Colîbneac.
Echipa Bibliotecii Naționale i-a urat maestrului Colîbneac, și în anii ce vin, inspirație, ardoare și spirit creativ.
„L-aș cita pe Brâncuși: "Viața mea a fost și continuă să fie un lanț de întâmplări fericite". Sunt bunel, cadru didactic, sunt ilustrator la aceste două reviste, o fac din dragoste față de meserie și față de copii, de cititori, de acei pentru care este destinat acest produs cultural”, a remarcat graficianul și profesorul universitar, Alexei Colîbneac.
Alexei Colîbneac s-a născut pe 23 decembrie 1943 în satul Drepcăuți, raionul Briceni. Artistul deține numeroase distincții, titluri, premii. Lucrările sale se află în patrimoniul mai multor muzee de la noi și din străinătate.