Guvernul României a alocat aproape un milion de euro pentru 36 de proiecte de pe ambele maluri ale Prutului
Guvernul României a alocat aproape un milion de euro pentru 36 de proiecte care vor fi implementate de instituțiile și asociațiile din Republica Moldova și România pe parcursul anului curent. Acestea au fost selectate în bază de concurs și vizează domenii precum mass-media, cultură, educație, religie și societatea civilă.
Unul dintre proiectele selectate prevede construcția unui centru social în Dondușeni.
„Dorim ca acest centru pe care l-am început și cu suportul financiar pe care l-am dobândit de 100 de mii de roni, să-l putem vedea realizat cât mai rapid, pentru că biserica și școala au nevoie de aceste centre pastorale pentru a întări și a descoperi identitatea românească”, a menționat parohul Roman Botezat.
O altă inițiativă prevede organizarea festivalului „Zilele filmului românesc” în cinci orașe din Republica Moldova.
„Ne-am propus să aducem cele mai noi și cele mai bune filme românești Încercăm și reușim să aducem chiar și autorii filmelor aici și unii dintre actorii importanți”, a specificat managerul festivalului, Dumitru Grosei.
Printre beneficiari este și Compania „Teleradio-Moldova", care va lansa două portaluri web, dar și o platformă digitală.
„Va fi vorba despre două interfețe, adică două site-uri noi. Teleradio Moldova are acum site-ul trm.md si va avea două: unul pentru radio si unul pentru televiziune: moldova1.md și radiomoldova.md, dar mai important decât aceste interfețe este modul în care angajații teleradio vor lucra după ce se va finaliza acest proiect”, a menționat directorul Companiei Teleradio Moldova, Vlad țurcanu.
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova anunță că a extins numărul de beneficiari.
„Avem în acest an proiecte din toate aceste 5 domenii și mă bucur că putem să finanțăm mai multe proiecte în acest an. Ne-am concentrat pe proiectele mari, care au un impact major în promovarea istoriei, culturii, tradiției românești în Republica Moldova”, a declarat secretarul de stat în Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.
„România susține cu multă abnegație și cu multă încredere eforturile pe care le face Republica Moldova, mai ales de când Republica Moldova a obținut un succes de etapă la-ș numi eu și anume obținerea de stat candidat pentru aderarea la UE”, a adăugat și reprezentantul ambasadei României la Chișinău, Marius Ciprian Toth.
În total, au fost depuse 140 de cereri de finanțare, care sunt aprobate în funcție de bugetul disponibil.