Au început lucrările de restaurare la un valoros monument de istorie și arhitectură din strada Bănulescu-Bodoni nr. 16 din Chișinău
Au început lucrările de restaurare la un valoros monument de istorie și arhitectură din Chișinău. Este vorba despre imobilul din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni nr. 16, construit între anii 1853-1854, care are o istorie impresionantă.
Clădirea a fost parte a spitalului militar, a găzduit primul liceu pentru băieți, după război a avut mai multe destinații și decenii la rând se află în degradare. Începerea lucrărilor de consolidare și restaurare se datorează finanțării din partea Guvernului.
Decenii la rând priveliștea era dezolantă: pe acoperișul clădirii creșteau copaci, din interior se vedea cerul, iar pereții erau gata să cadă în orice moment.
„Și atunci noi am început să le tragem, s-a turnat o rețea de stâlpi de beton, s-au turnat centuri periferice și acuma se toarnă planșeul deasupra ca să lege cele trei laturi ale zonei de colaps, pentru că asta era, se prăbușea”, a menționat Mihai Bradu, antreprenor al unei companii de restaurare din România.
În 2010, Guvernul a luat decizia ca edificiul să fie transmis Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, dar nu s-a întreprins nimic până în 2019, când a fost realizat un studiu de fezabilitate, care a arătat că imobilul istoric poate fi reabilitat.
„În 2020-2022 s-a elaborat proiectul de restaurare, a trecut toate instanțele de aprobare, avizare, expertizare și au început lucrările cu mari dificultăți, dar, datorită suportului direct al Guvernului Republicii Moldova în persoana primului-ministru Dorin Recean, am primit primele finanțări”, a declarat Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Proiectul a fost elaborat de o echipă de experți naționali.
„Vorbim despre un proiect veritabil de restaurare și reconstrucție a unei clădiri-monument de arhitectură, ceea ce implică foarte multe acțiuni nu doar din partea restauratorilor, dar și a experților în construcții, care au făcut o echipă comună la momentul de proiectare pentru a oferi cele mai bune soluții”, relevă directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Alexandru Argint.
Lucrările sunt realizate de o echipă de restauratori din România.
„Nu vrem să moară această clădire. Deja 90 de procente este moartă, noi trebuie s-o salvăm! - În cât timp e prevăzută revenirea la viață a acestui spațiu? - Asta depinde numai de finanțare. Dacă lucrările sunt finanțate ritmic, noi terminăm în trei ani de zile la cheie”, afirmă Mihai Bradu, antreprenor
„Sperăm că Guvernul va găsi surse financiare pentru a continua acest proces. Sigur că din sursele bugetare ale Republicii Moldova este imposibil să faci așa o restaurare costisitoare. Respectiv, căutăm surse externe prin diferite proiecte internaționale”, precizează directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava.
După consolidare și restaurare, imobilul din strada Bănulescu-Bodoni va găzdui Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Staliniste, iar în segmentul din strada București vor fi amenajate ateliere de restaurare, laboratoare, o bibliotecă și birouri ale muzeografilor.