La Muzeul Național de Artă al Moldovei poate fi vizitată expoziția grupului artistic „Prolog” din România, „un eveniment important al anului”
O amplă expoziție a reprezentanților celui mai longeviv grup artistic din România, „Prolog”, a fost vernisată la Chișinău. Aceasta este compusă din adevărate repere în peisajul artistic românesc, create de personalități ale artei contemporane românești. Proiectul expozițional este realizat de Galeria Română din București în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde sunt prezentate lucrările.
La vernisaj a fost prezent doar unul dintre membrii grupului „Prolog”: Ion Grigorescu, artist de excepție, un contestatar vehement al regimului comunist. A evitat să vorbească despre sine și creația sa, în schimb, a evidențiat exact specificul grupului „Prolog", fondat în 1985.
„S-a preferat mai mult desenul, începutul, ceea ce era cuvântul „Prolog”, adică dinaintea logosului, dinaintea cuvântului Dumnezeu. Nu a existat un stil propriu al mișcării acesteia, fiecare cu opera lui, cu expozițiile lui, dar și cu expozițiile în grup”, e relevat Ion Grigorescu, artist plastic.
„După șase ani de la expoziția "Cu gândul la Paul", o expoziție amplă cu „Prolog” și cu alți artiști care au fost în acea expoziție. Avem acum expoziția grupului „Prolog” cu artiști de excepție. Grupul „Prolog” mereu a atras și alți artiști de aceeași factură, orientați către aceleași valori morale și spirituale”, a menționat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.
„Grupul „Prolog” s-a format din artiști importanți ai artei românești contemporane începând cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horia Paștina, Valentin Scărlătescu, să-i facem cunoscuți și în Republica Moldova. Această expoziție este cea mai importantă pe care noi, în colaborarea noastră, am reușit s-o facem”, a precizat Emil Ene, reprezentant al Galeriei Române.
Eveniment cultural remarcabil, astfel a apreciat expoziția Gheorghe Mardare, cunoscut artist de la noi, stabilit în Germania.
„Demult n-am avut ocazia să văd în așa amploare un eveniment legat de arta românească, fiindcă eu rar vin. Mă impresionează mult. Cred că este un grup foarte puternic. Ai ce învăța de la ei. Cred că au și ei ce să învețe de la noi. Așa că e foarte bine să avem asemenea contacte”, a remarcat Gheorghe Mardare, artist plastic, Germania.
„O expoziție care va rămâne ca un eveniment important al anului: deplină, cu multă lumină, cu multă claritate în mesaj”, a subliniat Tudor Zbârnea.
Expoziția reunește 67 de lucrări, reprezentative pentru grupul „Prolog”, ce pot fi văzute la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 11 februarie 2024.