Politic

Anca Dragu, numită în funcția de guvernator al BNM pe un termen de șapte ani

Fosta ministră a Finanțelor din România și ex-președintele Senatului de la București, Anca Dragu, a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe un termen de șapte ani. Candidatura sa a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului din 22 decembrie, cu votul a 58 de deputați.

Anca Dragu are 51 de ani și este economist de profesie. Are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Aceasta a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.

Anca Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova la data de 21 decembrie curent. Decretul a fost semnat de către președinta Maia Sandu.

Senatoarea României a precizat că este o onoare pentru ea să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova.

„Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, a menționat Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Amintim că joi, 21 decembrie, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost demis din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului, cu votul a 81 de deputați. Deputații PAS s-au arătat nemulțumiți de faptul că Armașu nu i-a suspendat pe angajații BNM care sunt învinuiți în dosarul „Frauda Bancară”.

Anterior, funcția de guvernator al BNM a fost deținută de Leonid Talmaci (1991-2009), Dorin Drăguțanu (2009-2016), Sergiu Cioclea (2016-2018) și Octavian Armașu (2018-2023).

Potrivit legislației, candidatul la funcția de guvernator al BNM trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare, să se bucure de o bună reputație, să nu aibă în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională. Totodată, acesta este obligat să aibă o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar.

Citește mai mult