Cultură

Versuri și acorduri: Celebrarea lui Eminescu la Academia de Științe a Moldovei

Într-o atmosferă solemnă, ieri, s-a desfășurat ședința festivă intitulată „Eminescu în vers și în cânt” la Academia de Științe a Moldovei (AȘM). Această întrunire de suflet a avut loc în cadrul seriei de manifestări științifice și culturale, un rezultat al colaborării strânse dintre Academia de Științe a Moldovei și Academia Română.

Facebook
Sursa: Facebook

„În ultimul timp noi organizăm ședințele festive împreună cu Academia Română, dăm un exemplu societății. Ziua Națională a Culturii, cum o numim la noi, și Ziua Culturii Naționale, cum se numește în România, dar, de fapt, este o cultură și trebuie să sărbătorim împreună”, spune președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu.

În România, Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 decembrie 2010.

În premieră, la Chișinău, Ziua Națională a Culturii a fost sărbătorită pe 15 ianuarie 2013.

„Cred că e cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a dat, un poet care a scris chiar un pic cu mâna lui Dumnezeu, fiind și astăzi, după cum spun statisticile, în rândul celor trei mari personalități cele mai studiate, cele mai comentate și cele mai propagate în întreaga lume. E vorba de Shakespeare, Goethe și Eminescu. Fără nicio susținere de nicăieri, Eminescu singur se promovează în lume cu valoarea lui absolut universală”, declară academicianul Mihai Cimpoi.

Protagonistul manifestării culturale desfășurate la cel mai înalt for științific din țară a fost compozitorul academician Eugen Doga, pentru care poezia lui Mihai Eminescu este o sursă inepuizabilă de inspirație muzicală.

Cu sinceritate, maestrul Eugen Doga împărtășește: „Atâtea au rămas încă de făcut pe tema Eminescu... Am îndrăznit să pun mâna pe opera sa, înțelegând profund că Eminescu nu are egal, este imposibil de comparat cu cineva. Mă bucur că o întâmplare m-a adus la o lume pe care altfel nu era să o cunosc dacă nu eram să intru în lumea Eminescu, ca poet, ca filozof. Baletul ”Luceafărul” a fost de fapt prima lucrare pe care am scris-o pe tema Eminescu. Și am înțeles că acolo au fost fixate multe repere care trebuie continuate”.

În cadrul festivităților dedicate Zilei Naționale a Culturii, Academia de Științe a acordat diplome și medalii unui grup de personalități remarcabile din domeniul culturii, recunoscându-le contribuția deosebită pe parcursul anului 2023.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și în alte țări europene, cu această ocazie fiind omagiați oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, de exemplu, Ziua Culturii este marcată la data morții scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luís de Camões.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult