Politic

Oleg Serebrian, după reuniunea în format 1+1: Garanții pentru școlile cu predare în limba română, dar confuzie privind noul Cod vamal

Reuniunea în formatul 1+1, din 16 ianuarie, la sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE din Republica Moldova, s-a desfășurat pe un fundal destul de complicat și complex, a declarat într-o conferință de presă vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Totuși, oficialul punctează că au fost obținute mai multe rezultate.

Facebook: Oleg Serebrian / Reuniunea în formatul 1+1, din 16 ianuarie, la sediul din or. Tiraspol a Misiunii OSCE din Republica Moldova
Sursa: Facebook: Oleg Serebrian / Reuniunea în formatul 1+1, din 16 ianuarie, la sediul din or. Tiraspol a Misiunii OSCE din Republica Moldova

„Reuniunea s-a soldat cu câteva rezultate, cel puțin pe domeniul școlilor avem promisiunea Tiraspolului că funcționarea lor nu este periclitată, ceea ce este un lucru important, ținând cont de retorica pe care am văzut-o în stânga Nistrului în primele două săptămâni ale anului curent. Aveam pe undeva temerea că putem să ne confruntăm cu probleme în cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Acest subiect, sperăm, a fost închis. De asemenea, avem speranța că nu vor fi create impedimente pentru fermierii din raionul Dubăsari”, a remarcat vicepremierul.

Oleg Serebrian a mai menționat că subiectul noului Cod vamal a fost cel mai complicat, întrucât, atât în dreapta, cât și în stânga Nistrului, lucrurile au fost înțelese incorect, poate pe alocuri intenționat corect, a spus oficialul.

„Intenția acestui Cod vamal nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul vamal s-a modificat în Republica Moldova în general, nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană, cum am văzut că s-a tirajat în mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului. Al doilea moment foarte important, conform prevederilor noului Cod vamal, sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu 2023. Aceste taxe au fost anulate în conformitate cu noul Cod vamal, s-au introdus taxe vamale egale, unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, cum au interpretat unii, nu sunt nici accize. Sigur că volumul acestor taxe comparativ cu procedurile vamale aplicate anul trecut e mai mare. Este foarte greu în momentul de față să spunem cât de mari pot fi aceste taxe, volumul lor în 2024, pentru că nu cunoaștem volumul total al comerțului cât poate fi in 2024. În al doilea rând, nu cunoaștem destinația țărilor cu care vor fi operate acțiuni de import și export. Întrucât aceste taxe nu se aplică pentru acțiuni de import și export cu statele cu care noi avem Acorduri de Liber Schimb. Cea mai mare parte a volumului comerțului regiunii transnistrene este fie cu țările UE, fie cu țările CSI și aici Acordul de Liber Schimb încă nu a fost anulat. Singura țară din top 10 parteneri comerciali ai regiunii transnistrene cu care nu avem un acord de liber schimb este China”, a mai menționat Serebrian.

Un alt aspect care a trezit nedumeriri în rândul locuitorilor din regiunea transnistreană a fost cel legat de taxele vamale pe care agenții economici de acolo să le transfere în bugetul Republicii Moldova. În acest context, oficialul moldovean a explicat că, de fapt, acești bani se întorc în stânga Nistrului.

*„Anul trecut, 50 de mii de cetățeni din partea stângă a Nistrului au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă a Nistrului, mai mulți copii din stânga Nistrului își fac studiile în partea dreaptă a Nistrului, avem un număr mare de pensionari care primesc pensii și în partea dreaptă a Nistrului, locuind în partea stângă. Dacă ar fi să contabilizăm cheltuielile, din bugetul de stat sau alte bugete, pentru cetățenii din stânga Nistrului, am egalat sau am depășit această sumă care este preluată din taxele vamale. Fără îndoială, acești bani se întorc în regiunea transnistreană, se întorc altfel, în burse, servicii medicale, interesul nostru este să creștem aceste cheltuieli pentru cetățeanul nostru din stânga Nistrului. Nu facem nicio diferențiere între cetățenii de pe ambele maluri, iar interesul nostru nu este asfixierea întreprinderilor din partea stângă a Nistrului. Vrem ca ele să funcționeze normal, dar în conformitate cu legile Republicii Moldova în același câmp concurențial”.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, aproximativ 120 de milioane de lei ar putea fi colectați în bugetul de stat al Republicii Moldova, dacă taxele vamale vor fi aplicate retroactiv agenților economici din stânga Nistrului pentru anul 2023.

Amintim că, pe 16 ianuarie, la sediul din orașul Tiraspol al Misiunii OSCE din Republica Moldova a avut loc prima ședință de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev.

Citește mai mult