Politic

INTERVIU // Vadim Vieru: Chișinăul să aplice pârghii pentru a stopa abuzurile Tiraspolului de tensionare a situației în regiune

Administrația neconstituțională de la Tiraspol generează narative false, manipulatorii, și încearcă să tensioneze situația în regiune. Guvernul de la Chișinău are suficiente pârghii ca să condiționeze încetarea abuzurilor. Opinia aparține directorului de program al Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru.

Expertul „Promo-LEX” a mai declarat în cadrul ediției de știri, de la Moldova 1, că Tiraspolul ar trebui să fie condiționat, iar poziția statului în legătură cu reintegrarea și drepturile omului în regiunea transnistreană să fie fortificată și să implice fiecare minister pe domeniul său de activitate.

Găsiți mai jos textul interviului.

Elena Băncilă: Ce urmărește liderul separatist de la Tiraspol prin aceste solicitări de a spori activitatea forțelor armate din regiunea separatistă? Cum credeți?

Vadim Vieru: Ce face administrația de la Tiraspol nu este un fapt nou. Este o tactică utilizată și anterior pe diferite subiecte. Este o tactică de a pune presiune pe Guvernul Republicii Moldova, ca Guvernul Republicii Moldova să facă anumite cedări. Atunci când vorbim despre cedările care se așteaptă să fie obținute de administrația de la Tiraspol, iarăși este vorba despre facilitățile fiscale care au fost afectate, având în vedere intrarea în vigoare a noului Cod vamal al Republicii Moldova.

Elena Băncilă: Aș vrea să mai ating aici un subiect sensibil. Potrivit rapoartelor pe care le-a prezentat „Promo-LEX” pe parcursul anilor, administrația de la Tiraspol a adoptat mai multe legi contrare standardelor internaționale care încalcă libertatea de exprimare, cum ar fi legea Gurețki sau strategia de combatere a extremismului până în 2026, mai nou. Ce acțiuni ar trebui întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru a spori reziliența, dar și capacitățile Biroului Politici de Reintegrare în vederea obținerii unor rezultate pozitive în 2024?

Vadim Vieru: Vă mulțumesc pentru întrebare, într-adevăr este un subiect foarte actual. În ultimii ani, administrația de la Tiraspol a adoptat astfel de legi destul de restrictive care afectează libertatea de exprimare, libertatea de asociere, dar și alte drepturi ale omului. Astfel de inițiative abuzive ar trebui să fie permanent subiect de discuții în formatul politic 1+1 și Guvernul Republicii Moldova are suficiente pârghii ca să condiționeze încetarea unor astfel de abuzuri, care afectează cetățenii și nu doar cetățenii care se află în regiunea transnistreană. Și în acest caz, administrația de la Tiraspol ar trebui să fie condiționată în scopul implementării unor inițiative, inclusiv umanitare, ca astfel de abuzuri să înceteze. Și Guvernul are toate pârghiile pentru a face acest lucru.

Elena Băncilă: Ce recomandări ați elaborat Dumneavoastră în acest sens?

Vadim Vieru: Dacă e să vorbim despre recomandări, evident, trebuie să existe un dialog continuu. Chiar dacă pozițiile, suntem într-o situație politică inclusiv care afectează drepturile omului, trebuie să existe un dialog continuu între Chișinău și Tiraspol. Dorința Chișinăului este de a avea acest dialog. Tiraspolul, iarăși, prin diferite tertipuri, inclusiv mesaje transmise de Krasnoselski (Vadim Krasnoselski, lider separatist al Tiraspolului - n.r.) încearcă să tensioneze situația din regiunea transnistreană și să genereze narative false, inclusiv manipulatorii, pentru populația de acolo, care au fost menționate inclusiv în intervenția sa de domnul Serebrian (Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare - n.r.).

Cu toate acestea, dacă e să ne întoarcem la recomandările pe care noi le-am formulat de mult timp și este o linie roșie despre care vorbim pe parcursul unei perioade destul de îndelungate, este ca capacitățile Biroului de Reintegrare și poziția statului în legătură cu reintegrarea, dar și drepturile omului în regiunea transnistreană să fie fortificată. Și acest lucru nu îl poate face doar un Birou de Reintegrare, care are personal destul de redus de până la 10 oameni, dar trebuie resurse umane dedicate.

Elena Băncilă: Ce instituții ar mai fi bine să fie implicate în acest dialog ca să aibă totuși niște rezultate? Pentru că, din ceea ce am văzut până acum, atât timp cât este implicată Federația Rusă, e cumva blocat acest proces de negocieri.

Vadim Vieru: Aveți dreptate. Aici, în acest dialog, trebuie să fie implicate absolut toate instituțiile din cadrul administrației publice centrale. Mă refer, în primul rând, la ministere, fiecare cu mandatul său de responsabilitate. Pentru că dacă se dorește reintegrarea regiunii în arealul constituțional al Republicii Moldova, atunci trebuie să fie găsite, identificate soluții potențiale care să fie aplicate imediat pentru diferite probleme. Începând de la pensionare, circulație, documentarea populației și alte aspecte care trebuie deja să fie discutate la nivel de autorități constituționale.

Elena Băncilă: Vă mulțumesc tare mult pentru aceste comentarii și vă doresc o zi liniștită în continuare.

Citește mai mult