Cultură

Regizorul Dumitru Acriș aduce la Teatrul „Alexei Mateevici” un spectacol în întuneric

Un proiect teatral inedit, un spectacol ce va fi jucat în întuneric deplin, este în curs de montare la Teatrul „Alexei Mateevici”. Autorul regiei, Dumitru Acriș, un tânăr talentat, apreciat la noi și peste hotare, a ales pentru experiment piesa „Povești de familie” de Biljana Srbljanovic, o dramatizare de Angelina Roșca-Ichim. Veșnica problemă, relațiile dintre părinți și copiii, va fi abordată prin diverse modalități de expresie, ce vor provoca spectatorii să creeze în imaginație propriul spectacol.

Teatrul Alexei Mateevici
Sursa: Teatrul Alexei Mateevici

După câteva repetiții desfășurate online, echipa de creație s-a reunit la masa de lucru cu textele în față. Deosebit de emoționați erau actorii, care vor trebui să joace în beznă.

„Când am auzit prima dată că vom juca total în întuneric am fost șocați, dar am fost fericiți că-i altfel de spectacol, nu-i cu lumini, nu-i cu sunet, dar cumva noi facem sunetele”, a menționat actrița Teatrului „A. Mateevici”, Diana Boșcov.

„Întuneric deplin, eu cred că aceasta o să aprofundeze și mai mult spectatorul în sinea lui. E o reîntâlnire cu sine. Și pentru spectatori e o provocare, și pentru noi, cei care lucrăm în echipă acum, eu nu am mai montat în această direcție. Mulțumim foarte mult doamnei director Elena Hatman-Frunze pentru deschidere și pentru acceptare”, a declarat Dumitru Acriș.

Angelina Roșca-Ichim are un rol deosebit în realizarea spectacolului.

„Pe parcursul repetițiilor, noi împreună cu regizorul, cu actorii mai modelăm, mai improvizăm, facem studii, se mai reasamblează textul. Ce text ca scriitură va fi în final nici eu nu știu deocamdată. Deci noi creăm acest spectacol împreună”, a specificat dramaturga Angelina Roșca-Iachim.

„Joc un băiețel care este foarte agresat în familie, bătut. Chiar sufăr, mi-i jale de acest băiețel”, a precizat Diana Boșcov.

„Despre relația părinți-copii, o temă veșnică, eu urmăresc acest subiect de când am terminat regia. Întunericul este ca un fond total, dar sunt modalități de expresie care o să ajute la subiect”, a mai spus regizorul.

Dincolo de stimularea imaginației, spectacolul are și o misiune socială.

„Este și un scop social pentru că teatrul în întuneric, la fel ca și art-terapia în artă, are un efect terapeutic asupra spectatorului”, a menționat dramaturga.

Am fost martori și la o tradiție respectată în lumea filmului și a teatrului, pe o farfurie a fost scris titlul spectacolului, numele realizatorilor noii producții, iar într-un final farfuria a fost spartă în țăndări, semnificația fiind una simbolică.

„O să ne fie de bun augur începutul viitorului spectacol. Fiecare își ia câte un ciob și în ziua premierei revenim cu cioburile ca să adunăm farfuria așa cum a fost”, a remarcat Dumitru Acriș.

Premiera spectacolului „Povești de familie” va avea loc la primăvară.

Citește mai mult