Cultură

Anul Nou Chinezesc a fost sărbătorit la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”

Sărbătoarea Primăverii sau Anul Nou Chinezesc a fost marcat cu multă fantezie la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Tradițional realizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze și Institutul „Confucius”, evenimentul a oferit participanților fascinația și originalitatea tradițiilor chineze și momente muzicale inedite.

O melodie tradițională chineză, interpretată de profesoara Li Jiayuan la vechiul instrument tradițional „Gu-Zeng”, a fost preludiul armonios al sărbătoririi Primăverii.

„De fiecare dată invităm la acest eveniment reprezentanții Ambasadei și prietenii noștri de la Institutul ”Confucius” și neapărat tineri care au vizitat China. Pentru copiii noștri este important să cunoască cât mai multe culturi, desigur și această cultură foarte veche”, a declarat directoarea Bibliotecii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

„Suntem încântați să întâmpinăm Anul Nou Chinezesc împreună cu prietenii noștri din Republica Moldova. Sunt mulți elevi, studenți, care învață, participă la concursurile internaționale de limbă chineză, au vizitat țara noastră și au îndrăgit-o”, a menționat directorul Institutului „Confucius”, Wang Yifeng.

„Cum e această țară, ce v-a impresionat? M-a impresionat mixul culturii tradiționale împreună cu tehnologiile moderne”, a spus eleva Elizaveta Jarscaia.

„Am hotărât să învăț limba chineză pentru că este o limbă foarte interesantă și îmi place foarte mult să citesc și să scriu”.

„Deși alte țări au pierdut din cultura lor, tradițiile și obiceiurile. China încă mai ține aceste sărbători și le transmite mai departe la noi generații”, a afirmat Nicoleta Mazăre.

Sunt pasionați de limba și cultura chineză și copiii de la Grădinița nr. 133 din capitală. Ei frecventează Centrul de studii al limbii chineze, iar cântecul interpretat se numește „La Mulți Ani!”.

„Este încă o activitate opțională care ni se oferă trei zile în săptămână. Noi am început să o implementăm de cinci ani în cadrul instituției noastre și culegem roadele”, a mărturisit directoarea grădiniței, Iulia Boțan.

Deși nu au fost în China, elevii de la Școala raională de arte plastice „Nicolae Moisei” din raionul Telenești și filialele acesteia, au reprezentat-o cu măiestrie în expoziția de desene inaugurată la eveniment.

„A fost ca o provocare pentru noi să studiem tema, să le povestim elevilor, să-i ghidăm în realizare. Copiii noștri au fost foarte entuziasmați”, a precizat directoarea școlii „N. Moisei”, Liliana Rotari.

„Iubesc mult cultura chineză. Acum am avut ocazia să exprim asta prin desen, o compoziție, unde este reprezentată o fată de origine chineză, anume sculptura feței, îmbrăcămintea este deosebită. Este arătat anul 2024, care este și anul Dragonului”, a relatat eleva Gabriela Corman.

O componentă a evenimentului au fost atelierele tradiționale de colorare a măștilor teatrale, realizarea figurinelor din hârtie - elemente simbolice ale Sărbătorii Primăverii și Anului Nou Chinezesc ce va fi marcat pe 10 februarie.

Citește mai mult