Cultură

În cadrul Galei Premiilor Cineaștilor au fost apreciate cele mai valoroase producții cinematografice autohtone

Sărbătoare plină de fast, emoții, așteptări și aplauze binemeritate la Gala Uniunii Cineaștilor. Au fost apreciate cele mai valoroase producții cinematografice autohtone. Astfel, mult râvnitul premiu „Cel mai bun lungmetraj” l-a câștigat filmul „Carbon”, iar regizorului peliculei, Ion Borș, i-a fost conferit premiul „Cel mai bun regizor”.

facebook/ Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova
Sursa: facebook/ Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova

„Mă bucur pentru colegii mei mai mult decât pentru mine, pentru că știu cât s-au jertfit, au lipsit de acasă în timpul pandemiei, au fost momente grele la filmări și astăzi, când suntem premiați, mi se bucură inima”, a spus regizorul Ion Borș.

Tincuței Josan i-a revenit premiul „Cel mai bun rol feminin” în filmul „Tunete”, iar interpretul Anatol Mîrzenco s-a bucurat de premiul pentru „Cel mai bun rol masculin” în același film.

„Mulțumesc din tot sufletul! Am trăit 65 de ani ca să înțeleg că pot face și eu ceva pentru Republica Moldova”, a declarat interpretul Anatol Mîrzenco.

facebook/ Anatol Mîrzenco
Sursa: facebook/ Anatol Mîrzenco

Producția cinematografică atestă o dezvoltare deosebită în ultimii ani, iar filmul are puteri extraordinare.

„Filmul reușește să adune oameni buni în jurul lui, să adune pe platoul de filmare specialiști ai producției de film, să adune parteneri, agenți economici, care investesc în acest film, să adune public care vrea să se regăsească în aceste povești”, relevă președintele Uniunii Cineaștilor, Virgil Mărgineanu.

Ministrul Culturii s-a referit la un subiect actual ce va dinamiza producția cinematografică.

„Fondul cinematografic este exact acel instrument care va permite dezvoltarea de mai departe a cinematografiei. Ministerul Culturii, împreună cu colegii din Parlament, vom lansa dezbateri publice vizavi de acest fond, de această modificare a Legii Cinematografiei.”

facebook/ Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova
Sursa: facebook/ Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova

Dincolo de premii, juriul a acordat o mențiune specială documentarului „Drumul Războiului: Irpin” de Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, iar compozitorul Eugen Doga a fost apreciat cu premiul pentru contribuția excepțională la patrimoniul cinematografiei.

„Am făcut lucruri foarte frumoase că era lume frumoasă care acum nu mai este. Astă-seară m-am convins că avem continuitate foarte puternică”, a remarcat compozitorul Eugen Doga.

Cine sunt toți cei 15 deținători ai trofeelor, ce cred ei despre evoluția cinematografiei naționale, aflați sâmbătă, 17 februarie, în cadrul emisiunii „Cultura” de la Moldova 1.

moldpres.md
Sursa: moldpres.md
facebook/ Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova
Sursa: facebook/ Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova

Citește mai mult