Interpol Moldova: Rusia refuză să-l rețină pe Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, pentru că este „un caz politic”
Rusia confirmă indirect că Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară", s-a aflat pe teritoriul său. Cel puțin acest lucru rezultă din refuzul oferit de Biroul Interpol de la Moscova, omologilor săi din Republica Moldova privind reținerea și arestarea acestuia. Autoritățile ruse susțin că dosarul lui Șor ar fi unul politic și din acest motiv nu-și va onora obligațiile asumate în calitate de stat membru al organizației Interpol. Șeful Interpol Moldova susține că răspunsul este unul absurd și aberant.
Potrivit lui Viorel Țentiu, acum o săptămână, biroul Interpol din Republic Moldova a solicitat rușilor reținerea, arestarea și extrădarea lui Ilan Șor. S-a întâmplat după ce potrivit informațiilor furnizate de biroul Interpol din Republica Moldova, Ilan Șor a părăsit Israelul cu o aeronavă privată, folosindu-se de pașaportul israelian, s-a lăudat pe rețelele de socializare că a purtat discuții cu Leonid Kalașnikov, deputat în duma de stat a Rusiei, responsabil de relațiile cu CSI. Șor a dat de înțeles că se află în Rusia.
„ Am recepționat ieri răspunsul Federației Ruse prin care ultimii comunică că nu vor fi efectuate careva măsuri de reținere și arest a lui Șor și invocă deci la rândul lor, prevederile Articolului 3 din Constituție, care prevede că organizația nu se va implica în chestiuni militare, religioase și politice, prerogativa care îi aparține și este de competența Secretaritului General și Departamentului Juridic în speță sau a Comisiei de Control a fișierelor”, a declarat Viorel Țentiu, șeful Interpol Moldova.
Viorel Țentiu a menționat că anterior, Comisia de Control a Fișierelor din cadrul Interpol a analizat o solicitare din partea lui Ilan Șor, care a cerut să fie exclus din baza de date a persoanelor date în căutare internațională, iar aceasta a fost respinsă. Membrii Comisiei au precizat că măsura impusă în privința lui Șor este în conformitate cu actele normative emise de organizație, care au fost aprobate de toate statele membre. „ Ceea ce vreau eu să vă zic că răspunsul oferit de autoritățile din Federația Rusă este unul aberant și absurd. Ei nu confirmă direct că Șor s-ar afla în Federația Rusă, dar confirmă indirect, că împotriva lui nu vor fi luate măsurile respective”, a relatat Șeful Interpol Moldova.
Informațiile operative ale Interpol indică faptul că Șor ar deține pașaport rusesc, pe care l-a folosit când a zburat luna trecută din Emirate Arabe Unite la Moscova. Dacă Șor nu ar fi cetățean rus, justiția moscovită ar trebui să-l rețină și să-l extrădeze, dacă într-adevăr se află acum în Rusia. Totuși, autoritățile rusești nu sunt transparente, a menționat șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Acesta a făcut referire la un răspuns oferit anterior de Moscova, potrivit căruia, ultima ieșire a lui Șor din Rusia a fost înregistrată în anul 2014 și că acesta nu este cetățean al Federației Ruse.
Ilan Șor a fugit acum cinci ani din Republica Moldova în Israel. La Chișinău este condamnat la închisoare în dosarul frauda bancară. El continuă să facă politică de la distanță și finanțează grupări din Republica Moldova, susținut de Rusia. Anterior, publicația internațională Bloomberg a sugerat că statul Israel ar trebui să accepte cererea de extrădare a lui Șor, formulată de autoritățile moldovene, pentru că Rusia susține teroriștii Hamas. Ilan Șor este sancționat internațional pentru fraudă financiară și imixtiune externă în alegerile din Republica Moldova.