Politic

Rusia a declarat o „prioritate” „protejarea” populației din Transnistria

Rusia a declarat miercuri că o „prioritate” a sa este „protejarea” populației din Transnistria, un teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei în fața „presiunii sporite” din partea Chișinăului, relatează AFP.

„Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenție de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agențiile de presă rusești.

Așa-zisul Congres al „deputaților de la toate nivelurile” din Transnistria, întrunit miercuri la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a adoptat o rezoluție oficială prin care cere „protecția” Rusiei în fața a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei sale din partea guvernului moldovean, au relatat agențiile de presă internaționale.

Biroul politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Vicepremierul Oleg Serebrian a notat că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii.

„Este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății”, astfel a comentat acum două zile președintele Parlamentului, Igor Grosu, informațiile lansate în spațiul public precum că Transnitria va cere alipirea la Rusia.

Premierul polonez Donald Tusk a apreciat miercuri că tensiunile din Transnistria sunt „periculoase” pentru regiune și Ucraina, potrivit AFP.

„Amenințarea unei intervenții ruse sau cel puțin o provocare este permanentă. Aceasta nu mă surprinde. Dar arată cât de periculoasă este situația, și nu doar pentru Ucraina”, a spus el, întrebat despre cererea separatiștilor transnistreni de a cere „protecție” din partea Moscovei.

Pentru Republica Moldova, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și care se învecinează cu România și Ucraina, apelul congresului de la Tiraspol este de natură să alimenteze temerile de agresiune rusă pe teritoriul său, mai ales că Rusia are forțe care staționează de zeci de ani în Transnistria. Republica Moldova nu este membră a NATO. Suscită îngrijorare și faptul că rezoluția separatiștilor de la Tiraspol face referire la cetățenii ruși care trăiesc în stânga Nistrului, remarcă DPA, citată de Agerpres.

În pofida cererilor multiple și a referendumului din 2006, când peste 90% dintre transnistreni s-au pronunțat pentru independența republicii nerecunoscute și alipirea la Rusia, Moscova nu a recunoscut până în prezent independența Transnistriei, notează agenția germană de presă.

Apelul congresului „deputaților de toate nivelurile” din Transnistria survine cu o zi înainte ca președintele rus Vladimir Putin să-și susțină discursul despre starea națiunii în fața camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul bicameral): Consiliul Federației (camera superioară) și Duma de Stat (camera inferioară). Unii experți consideră că Putin va face public joi punctul de vedere al Kremlinului în privința solicitării separatiștilor de la Tiraspol.

Citește mai mult