Social

Flashmob în fața Primăriei Chișinău: „Pietonii au dreptul la viață”

„Pietonii au dreptul la viață”. Este genericul unui flashmob, organizat marți în fața Primăriei Chișinău. La această acțiune au participat locuitori ai capitalei, care spun că nu se mai simt în siguranță, pe străzile orașului. Potrivit lor, în ultima perioadă, se înregistrează tot mai multe tragedii în trafic. La rândul său, Poliția confirmă că, din numărul total de accidente cu implicarea pietonilor, 54 la sută s-au produs în Chișinău. Participanții la flashmob au cerut autorităților municipale să construiască o infrastructură sigură pentru oameni.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Rodion este tatăl unui tânăr de 19 ani, care acum câteva luni a fost lovit de o mașină, pe trecerea de pietoni. În urma accidentului, băiatul a suferit mai multe traumatisme. După cele întâmplate, bărbatul spune că autoritățile trebuie să-i pedepsească mai aspru pe șoferii care încalcă Regulamentul circulației rutiere.

„Băiatul meu de doi metri, în pulover roșu aprins, în luna septembrie, era ziua, ora 12, era în mijlocul trecerii de pietoni, a fost lovit. Șoferul zice că nu l-a văzut. Șoferul vinovat, cu dosar penal, se plimbă nestingherit mai departe prin oraș”, spune Rodion.

Un alt caz care a zguduit opinia publică este cel al unui băiat de 10 ani, care a fost lovit mortal pe trecerea de pietoni. Și pentru că, în ultimul timp, este în creștere numărul de accidente cu implicarea pietonilor, locuitorii capitalei care au venit în fața Primăriei, spun că nu se simt în siguranță pe străzile orașului.

„Ceea ce se întâmplă acum cu accidentele rutiere denotă faptul că autoritățile nu pot face față fluxului sau situațiilor respective și, din acest considerent, au de suferit cetățenii.”

„Eu personal am avut, în acest an, când pe trecerile de pietoni, dacă nu mă asigurăm, fiind deja în trecere, puteam să fiu lovită de un automobil. Cu atât mai mult, după reparațiile care s-au făcut în oraș, a dispărut infrastructura care era indicatoare de viteză sau pentru protecția pietonilor”, povestește directoarea Asociației „Părinți solidari”, Ala Revenco.

Contactat de Moldova 1, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, spune că administrația locală este deschisă pentru campanii și acțiuni, care ar contribui la reducerea numărului de accidente.

„În ultimii trei ani, s-au iluminat cele mai importante artere ale capitalei, în special, în zonele cu risc sporit de accidente, unde sunt produse accidente rutiere. Au fost iluminate trecerile pietonale”, menționează Vasile Chirilescu.

Potrivit poliției, în primele 15 zile ale acestui an, au fost înregistrate 33 de accidente cu implicarea pietonilor, în urma cărora cinci oameni au decedat. Din numărul total, 18 accidente s-au produs în Chișinău.

Citește mai mult