Social

Un nou regulament privind alegerea procurorului general: Membrii CSP vor trebui să argumenteze punctajul oferit fiecărui candidat

Regulamentul privind desfășurarea concursului pentru selectarea procurorului general va fi consultat cu experți din cadrul Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, care a precizat că documentul a fost deja elaborat și conține mai multe modificări. Principala prevedere este că membrii CSP vor trebui să argumenteze punctajul oferit fiecărui candidat la funcția de procuror general. În caz contrar, nota neargumentată ar putea fi exclusă, iar media calculată din punctajul celorlalți membri.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a mai precizat că o altă modificare care a fost introdusă este afișarea publică a borderoului cu punctajul oferit de către membrii CSP, pentru fiecare dintre candidați. Noile măsuri au fost introduse pentru a exclude situațiile anterioare, când unul dintre pretendenți a fost depunctat neargumentat, dar și pentru mai multă transparență.

„Ca să excludem situații similare pentru viitor, legea prescrie: oferi nota, argumentezi, atât în scris, cât și în cadrul deliberărilor. În situația în care un membru al consiliului nu argumentează poziția de ce oferă o notă sau alta, membrii consiliului ar putea, prin votul majorității absolute, să excludă punctajul neargumentat și să formeze media din notele celorlalți membri ai CSP”, a declarat Dumitru Obadă, președintele CSP.

Totodată, președintele CSP a mai spus că, imediat ce vor primi aprobarea de la Comisia Europeană a noului regulament, va fi anunțat un nou concurs pentru selectarea procurorului general.

„Suntem în dialog constant cu Comisia Europeană. Ne propunem în cel mai scurt timp, la începutul lunii aprilie să anunțăm concursul, astfel încât, până la finele lunii mai, sper eu, să avem concursul ăsta încheiat, iar candidatura transmisă Comisiei Vetting”, a adăugat Obadă.

Anterior, Consiliul Superior al Procurorilor a avut două tentative de a alege un procuror general cu atribuții depline.

În primul caz, acest exercițiu a eșuat deoarece au aplicat doar doi candidați.

Ulterior, CSP a organizat un nou concurs, la care s-au înscris șase candidați, iar câștigător a fost desemnat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.

Totuși, acesta nu a ajuns să ocupe fotoliul de procuror general deoarece concursul a fost anulat pe motiv că unul dintre candidați, mai exact Ion Munteanu, a fost depunctat neargumentat de către unul dintre membrii CSP.

Funcția de procuror general este vacantă din luna septembrie a anului trecut, atunci când procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, a fost demis din funcție printr-un decret prezidențial.

Citește mai mult