Externe

ISW: Rusia a schimbat schema de lovituri asupra infrastructurii Ucrainei

Rusia a extins setul de ținte pentru atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina prin intensificarea loviturilor asupra centralelor hidroelectrice, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, transmite UNIAN.

Astfel, în timpul loviturilor din 28-29 martie, forțele rusești au bombardat centralele hidroelectrice Kanevskaya și Dniester din regiunile Cerkasî și Cernăuți. De asemenea, oficialii ucraineni au declarat că loviturile rusești au vizat infrastructuri critice nespecificate din regiunile Ivano-Frankovsk și Dnipropetrovsk, în timp ce corespondenții de război ruși au afirmat că trupele rusești au lovit centrala electrică de producere a energiei electrice Krivorijskaya și centrala hidroelectrică Srednedniprovskaya din regiunea Dnipropetrovsk. În plus, loviturile rusești din 22 martie au avariat în mod semnificativ centrala hidroelectrică (HPP) Nipru din Zaporojie, iar instalația va fi probabil scoasă din funcțiune pentru o perioadă de timp.

După cum își amintesc analiștii, ISW a evaluat anterior că loviturile rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene ar putea avea ca scop deteriorarea capacităților de apărare-industriale ale Ucrainei și că forțele rusești încearcă probabil să exploateze lipsa rachetelor de apărare aeriană din Ucraina într-o nouă încercare de a perturba rețeaua energetică ucraineană.

„Noul plan al Rusiei de a lovi barajele și centralele hidroelectrice ucrainene este o inversare și o escaladare semnificativă a campaniei de lovituri a Rusiei împotriva Ucrainei. Forțele rusești nu au lansat anterior lovituri prelungite cu rachete împotriva barajelor și centralelor hidroelectrice ucrainene”, au subliniat analiștii.

Lovituri rusești asupra infrastructurii energetice

În noaptea de 29 martie 2024, Rusia a lansat un puternic atac cu rachete și aviație asupra instalațiilor din sectorul energetic și al combustibililor din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete și drone de atac. În total, forțele rusești au lansat 99 de mijloace de atac aerian.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult