20 de companii din țară vor beneficia de finanțare pentru inovații digitale și start-upuri tehnologice
Încă 20 de companii vor beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 500.000 de lei fiecare, prin intermediul Programului de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice. Sunt rezultatele celui de-al doilea apel lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care astăzi a desemnat câștigătorii. Proiectele vizează mai multe domenii precum învățământ, agricultură, comunicare și energie regenerabilă. Suma totală a granturilor oferite pentru implementarea proiectelor a fost de 8,7 milioane lei.
Unul dintre beneficiarii de finanțare este Vitali Petrosian, care s-a ales cu un grant în valoare de 500.000 de lei. Antreprenorul a dezvoltat o aplicație, mai exact un joc educațional prin intermediul căruia ajută utilizatorii să învețe limba engleză.
„Un preț mediu, dar numai pentru studenții moldoveni, va fi de aproximativ 20 de euro pe an. Noi punem în aplicare în diferite școli din Moldova soluțiile noastre și cel mai important lucru este că vom oferi soluțiile noastre nu numai pentru studenți, ci și pentru profesori. Toți profesorii vor avea posibilitatea de a avea acces instantaneu la tabloul de bord al analizei”, a relatat Vitali Petrosian, antreprenor.
Un alt start-up presupune o platformă care are drept scop promovarea agriculturii sustenabile și regenerative.
„Clienții noștri sunt companiile multinaționale, companii producătoare și distribuitori de produse fitosanitare în agricultură. Ce facem noi în platforma noastră? Platforma noastră îi ajută, ajută aceste companii, de exemplu, să identifice printre clienții lor sau să promoveze practicile regenerative ale solului”, a precizat Vladimir Munteanu, administrator al companiei.
Iar o echipă de tineri și-a propus să excludă din circuit tradiționalele cărți de vizită, iar ca soluție, a implementat un card cu un QR code de pe care poți scana și salva automat în telefon datele unei persoane. Dorian Lisnic, care are 17 ani, ne-a povestit că afacerea a fost lansată în vara anului trecut și deja se bucură de succes. Adolescentul susține că grantul câștigat va fi utilizat pentru dezvoltarea proiectului.
„Vom investi în crearea unei platforme digitale ca să nu investim într-o soluție fizică, dar să fie totul pe telefonul nostru și să fie comoda”, a spus Dorian Lisnic, fondator de companie.
În cadrul celui de-al doilea apel privind finanțarea nerambursabilă a proiectelor prin intermediul Programului de susținere a inovațiilor digitale și Start-upurilor tehnologice, au fost depuse peste 100 de dosare.
Șeful Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a felicitat câștigătorii.
„Ați fost cei mai buni din cei 110. Îi îndemn pe cei care nu au câștigat să mai aplice o dată, să se perfecționeze, să învețe din greșeli, iar cei care încă nu au aplicat să nu se descurajeze pentru că o să mai identificăm resurse”, a subliniat Gheorghe Iudin, director interimar ODA.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat că pentru a stimula creșterea productivității și competitivității economice, este necesar de a oferi sprijin companiilor din sectorul tehnologiilor digitale.
„Rolul acestora este unul imens pentru că aici poate să vină o schimbare tectonică pentru un sector întreg. Ați văzut idei de la agricultură la energetică. Ne mândrim cu fiecare care încearcă să inoveze. Republica Moldova este un loc unde poți să creezi, unde poți fi liber în a dezvolta o afacere și asta o să continuăm să promovăm”, a declarat Dumitru Alaiba.
Programul este desfășurat cu susținerea financiară a Fondului Western NIS Enterprise și Proiectul „Tehnologiile Viitorului", finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. În cadrul primului apel de proiecte, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a desemnat 14 câștigători. Suma totală a granturilor oferite pentru implementarea proiectelor a fost de aproape șase milioane de lei.