Incendii de vegetație timpurii în România și Grecia
Vremea caldă și uscată, combinată cu vânturi puternice, a provocat incendii de vegetație neobișnuit de timpurii în România și Grecia. Flăcările răspândite de rafalele de vânt fac deja ravagii în mai multe județe de peste Prut. Pompierii au încercat să împiedice focul să ajungă la case și să reducă la minimum răspândirea acestuia prin zonele împădurite. A fost nevoie și de intervenția aeronavelor Ministerului Apărării.
Autoritățile din județul Neamț sunt în alertă maximă de trei zile, după ce mai multe incendii de pădure au izbucnit simultan. În unele zone, problema este lipsa apei.
VOX: „- E dificilă aici intervenția sus pe munte? - Foarte grea. Foarte grea. E al doilea an în care ia foc aici.”;
„Apă se poate căra numai cu spatele, cu lopeți, cu termorelele, pulverizatoarele, astea pe care le avem.”
Echipele de intervenție luptă cu focarele pe o suprafață de 35 de hectare. Cea mai probabilă cauză a incendiilor este un foc nesupravegheat, deoarece este perioada în care mulți oameni își curăță grădinile și dau foc resturilor vegetale.
În Grecia, pompierii și serviciile de urgență au participat la un exercițiu de amploare la o mănăstire din secolul al XII-lea dintr-o pădure de lângă Atena. Scopul este de a se pregăti pentru sezonul de incendii, care, de obicei, începe în luna mai. Obiectivul principal este reducerea timpilor de răspuns.
„Investim în prevenție, pentru că este mai simplu să obții rezultatele dorite și să lichidezi un incendiu la stadiul incipient”, a declarat șeful echipei de pompieri Christos Symiakis.
Încă de la sfârșitul lunii martie, temperaturile au atins 30 de grade Celsius, iar incendiile de pădure au izbucnit în Grecia cu câteva săptămâni mai devreme decât de obicei. Din cauza valului de căldură anormală tot mai frecventă, incendiile sunt din ce în ce mai distructive. În 2018, incendiile din Attica au fost cele mai dramatice din ultimii 150 de ani, provocând moartea a peste o sută de oameni.