Comisar european: UE va sprijini R. Moldova în intensificarea reformelor și sporirea investițiilor în diferite domenii
Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova asociază Uniunea Europeană cu un nivel de viață mai înalt, cu mai multe locuri de muncă, dar și mai bine plătite, incluziune și nediscriminare. Însă toate acestea nu devin automate după integrarea în Uniunea Europeană, a declarat Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, într-un interviu exclusiv pentru Moldova 1. Iată de ce, Uniunea Europeană s-a angajat să sprijine Republica Moldova în intensificarea reformelor și sporirea investițiilor în diferite domenii, ca până la urmă, nivelul de trai să crească.
„Acest lucru evident nu este posibil. Acesta va fi un proces, dar trebuie să ne asigurăm că, de asemenea, cu sprijinul pe care îl primește Republica Moldova din partea Uniunii Europene, inclusiv sprijinul financiar, să intensificăm aceste reforme, să sporim investițiile în diferite domenii, fie că este vorba de educație, sisteme de sănătate, că până la urmă, acest lucru va îmbunătăți și situația din această țară. Vedem, de la ultima extindere, cum s-au schimbat țările, într-un mod foarte rapid, în bine”, a declarat comisarul european.
Există temerea că, după aderarea la Uniunea Europeană, fenomenul migrației forței de muncă din Republica Moldova s-ar putea aprofunda, accentuând depopularea. Investițiile în tineri și racodarea pieței muncii la rigorile europene ar fi o soluție pentru a evita acest lucru, susține oficialul european.
„Este important să îmbunătățim condițiile de viață în Republica Moldova. Este importantă calitatea locurilor de muncă din Republica Moldova. Este important să investim în economia Republicii Moldova. Este important să investim în calificare, în aptitudinile tinerilor din Republica Moldova”, a conchis Nicolas Schmit.
Îmbunătățirea situației economice și a situației sociale vor încuraja cetățenii moldoveni să rămână acasă, pentru că oportunitățile pe care le vor avea aici vor fi mai bune, iar acesta este obiectivul aderării la Uniune, a concluzionat comisarul Schmit.
Amintim că, în decembrie 2023, Consiliul European a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova. Capitolul 19 se referă la politica socială și ocuparea forței de muncă. Acquis-ul în domeniul social include standarde minime în domeniul dreptului muncii, al egalității, al sănătății și securității la locul de muncă și al combaterii discriminării.