Dorin Recean: Guvernul va continua să construiască Europa acasă, iar acest efort trebuie consolidat, inclusiv prin participarea la referendum
Guvernul va continua să construiască Uniunea Europeană acasă, iar acest efort trebuie consolidat, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană din toamnă. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, după ce Curtea Constituțională a dat undă verde la revizuirea Constituției prin plebiscit. Între timp, fostul președinte al Înaltei Curți, Alexandru Tănase, susține că acest exercițiu reprezintă o oportunitate pentru coagularea societății.
„Am văzut cu toții decizia Curții Constituționale și asta înseamnă că, în 20 octombrie, am putea organiza acest exercițiu important - referendum pentru Uniunea Europeană. Guvernul construiește și va continua să construiască Moldova Europeană aici, acasă, și îndemnul meu către toată lumea este să consolidăm acest efort ca să construim Uniunea Europeană acasă”, a declarat Dorin Recean.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a precizat în cadrul emisiunii „În Context" că referendumul în sine nu prevede și nu vizează aderarea la Uniunea Europeană.
„Noi nu aderăm la UE ca rezultat al acestui referendum. Prin acest referendum se consfințește ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, se consfințește apartenența la spațiul valoric european a Republicii Moldova. Mai apoi, prevederile constituționale vor fi implementate și vor fi obligatorii pentru toată legislația subsecventă, în special mă refer la armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene”, a menționat Alexandru Tănase.
Referindu-se la speculațiile, potrivit cărora, organizarea referendumului concomitent cu scrutinul prezidențial ar favoriza-o pe președinta Maia Sandu, Alexandru Tănase a spus că dezideratul european prevalează asupra oricăror interese de partid.
„Interesul național al tuturor celor care locuiesc în Republica Moldova - fie că vorbesc limba română, fie că vorbesc limba rusă sau limba găgăuză, sau ucraineană - interesul tuturor este de a trăi bine și în siguranță. Or altă modalitate de a trăi bine și în siguranță decât a fi parte a Uniunii Europene, pentru moment, alte opțiuni nu există! Eu cred că acest referendum ar putea fi văzut ca o oportunitate de coagulare a societății și de stabilire a unor chestiuni care s-ar plasa deasupra procesului politic, deasupra intereselor de moment ale partidelor politice și care ar uni toți cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus Tănase.
Amintim că, marți, Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa fracțiunii PAS de modificare a Constituției printr-un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul prevede că referendumul va avea loc pe 20 octombrie, iar alegătorii ar urma să răspundă la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la UE?"