Internațional

Interviu ÎN CONTEXT // Fostul ambasador al Georgiei în România, despre votarea legii agenților străini: „Este același scenariu, aceeași amprentă a Kremlinului”

La Tbilisi, pe fundalul protestelor, în Parlament a fost aprobată o lege criticată ca fiind de inspirație rusească și contrară parcursului european. Într-un interviu pentru Moldova 1, fostul ambasador al Georgiei în România, Levan Metreveli, a explicat situația actuală din Georgia. În opinia sa, actuala guvernare încearcă, prin adoptarea legii privind „agenții străini”, să devieze atenția publică de la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, diplomatul și-a exprimat încrederea că georgienii vor continua să lupte pentru viitorul lor în Uniunea Europeană.

Moldova 1: Situația este tensionată. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, adică fără participarea opoziției. Cum ați descrie situația din Georgia în acest moment?

Levan Metreveli: „Din păcate, avem acum o guvernare pro-rusă, care încearcă, în primul rând, să escaladeze situația și care încearcă prin intermediul acestui proiect de lege să devieze atenția publică de la viitoarele alegeri. Ei speră că, până atunci, protestele vor conteni și se va instala apatia în societate. Pe de altă parte, este clar că este indicația Moscovei. Noi înțelegem acest lucru. Vă amintiți recentele evenimente din Kârgâzstan, unde a fost adoptată o lege similară. Aceeași situație a fost și în Slovacia. Este același scenariu, aceeași amprentă a Kremlinului. În ceea ce privește poziția cetățenilor noștri, majoritatea absolută este împotriva acestei legi. Ei sunt împotriva guvernării pro-ruse, puterea este uzurpată de un grup mic de persoane corupte, care s-au îmbogățit extrem de mult. Timp de două zile, proteste au loc nu doar în stradă, dar și în mediul online, pe rețelele de socializare, la televiziuni. Persoane notorii, chiar și cele care până acum au preferat să tacă, acum își exprimă deschis protestul. De dimineață, chiar și membrii echipei naționale de fotbal și-au exprimat protestul față de această lege. Protestului s-au alăturat și actori, oameni de cultură. Important este că, acum, chiar și judecătorii din instanțele raionale s-au alăturat protestelor. Chiar ieri, pe rețelele sociale a fost difuzat protestul medicilor, la care am participat și eu. Este ca o avalanșă, care crește văzând cu ochii.”

Moldova 1: Exista impresia că, de data aceasta, legea nu va trece atât de repede. Se vorbea că ar putea fi votată la mijlocul lunii mai sau la început de iunie. Dar vedem că totul s-a produs foarte rapid. Cum se explică această grabă? Protestele stradale ar fi cauza?

Levan Metreveli: „Nu știu care sunt strategiile acestor corupți. Tind să menționez că nici la Kremlin, Moscova nu sunt cei mai deștepți oameni, ei se confruntă cu o criză. E criză și în Ucraina, dar și în întreaga lume. Un exemplu în acest sens este și decizia de anul trecut când Vladimir Putin a fost dat în urmărire de către Curtea Penală Internațională de la Haga. Deci, este o criză majoră și cred că ei deja s-au împotmolit în minciunile și dezinformările lor. În orice caz, acum o oră, am văzut comentariul lui Medvedev, care încurajează Visul Georgian și salută această lege. Adică, pe arena internațională legea nu este agreată și este contestată de toți prietenii noștri: SUA și țările UE. Singura țară care apreciază această lege este Rusia. Ieri, a fost declarația lui Dughin, care a încurajat guvernarea din Georgia, a lăudat această lege și a spus că Georgia are nevoie de un Stalin. Brusc, astăzi, o declarație similară a lansat și Medvedev. Așa că, fără a pătrunde în esența proiectului, putem distinge ce este alb și ce este negru.”

Moldova 1: Vreau să vă întreb care, în viziunea dumneavoastră, ar fi logica celor din partidul de guvernământ? Firește că ei anticipau reacția societății și conștientizează că Georgia riscă să piardă statutul de țară candidată la aderare la UE, poate chiar și regimul fără vize, dacă adoptă această lege. Deci, care ar fi logica guvernării care nu are cum să nu fie conștientă că are doar de pierdut?

Levan Metreveli: „Înțelegeți care este ideea? Ei merg pe muchie de cuțit, în special oligarhul Bidzina Ivanishvili. Ei sunt ghidați de instinctul de autoconservare. Ei se gândesc cum să păstreze dolarii furați, care sunt foarte mulți. Vorbim estimativ despre câteva miliarde. Lui nu-i pasă cine îl va ajuta să rămână cu acești bani. El e conștient că 80-90% dintre cetățenii noștri susțin în mod deschis aderarea Georgiei la Uniunea Europeană și sunt absolut împotriva întoarcerii Georgiei în mocirla rusească sovietică. El știe acest lucru și înțelege care este puterea poporului. El înțelege că este vizat de sancțiunile internaționale. Dar, în același timp, conștientizează că este produsul Moscovei. El a făcut acești bani după anii 90, dar aceștia nu sunt banii lui, sunt banii poporului sovietic de atunci, pe care i-a furat și ulterior au fost însușiți fie de KGB, fie de Partidul Comunist. Așa că el este constrâns să fie obedient, să execute indicațiile Moscovei și să împiedice Georgia să adere la UE. Ei încearcă să manipuleze opinia publică, să schimbe accentele, dar cel mai probabil nu vor reuși. Pentru că în Georgia și în lumea civilizată, lucrurile se văd altfel. Minoritatea care susține această lege este răul rusesc din interiorul Georgiei. Majoritatea, adică cei care înțeleg pericolul acestei legi, reprezintă partea luminoasă. Totul este atât de clar.”

Moldova 1: Ce se întâmplă acum pe străzile din Tbilisi? Au fost reluate protestele?

Levan Metreveli: „Protestatarii sunt deja acolo, în fața Parlamentului. Acum nu sunt foarte mulți, pentru că sunt la muncă. După ora șapte, cred că vor fi mult mai mulți oameni decât în zilele precedente, pentru că georgienii au spirit de luptă. Vorbim despre majoritatea covârșitoare a cetățenilor noștri care cred că li se fură viitorul lor luminos în Uniunea Europeană. Georgia luptă încă din secolul al XVII-lea. La acea vreme, bineînțeles, nu exista UE. Georgia lupta deja pentru Europa, nu voi intra în detalii. Cine cunoaște mai mult sau mai puțin istoria Georgiei, cunosc că țara noastră încerca să stabilească contacte cu monarhii europeni, că să intre în sfera de influență a politicii europene. Așadar, acesta a fost un vis al poporului nostru în ultimele patru sau cinci secole, poate chiar mai mult. Iată de ce, poporul georgian nu intenționează să renunțe la aceste eforturi, doar pentru că un oligarh vrea să-și păstreze banii și vrea să se supună stăpânilor săi de la Kremlin.”

Moldova 1: Este adevărat că, cel puțin deocamdată, în spatele acestor proteste nu stă vreun lider al opoziției, adică este un protest popular, al oamenilor?

Levan Metreveli: „Acesta este un protest al poporului. Mi-ar plăcea să avem un astfel de lider, pentru că, la un moment dat, cred că vom avea nevoie în curând de implicarea activă a tuturor partidelor de opoziție și a conducerii acestor partide, pentru că, fără un partid, nu există practic niciun protest eficient. Experiența mondială și propria noastră experiență ne demonstrează acest lucru. Din nefericire, cel mai puternic lider care ar putea conduce această luptă și ar putea încheia totul în câteva săptămâni este Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei, care este în continuare închis ilegal. Vreau să menționez că Mihail Saakașvili se află într-o formă politică excelentă, el urmărește atent procesele politice din țară și își face auzite opiniile prin intermediul familiei sale. Mi-aș dori să fie liber și să devină liderul acestor proteste.”

Moldova 1: Vreau să vorbim despre polițiști, organele de drept, în general. Am văzut cum au loc reținerile, iar tabloul amintește foarte mult de Rusia. Din observațiile Dvs., sunt poliția, organele de drept mai pregătite acum, după protestele de anul trecut, sau totul a rămas la același nivel?

Levan Metreveli: „Polițiștii sunt pregătiți, ei primesc premii, evident ilegale, din bani murdari, pentru fiecare persoană bătută, sunt sigur de asta. Chiar și așa, atunci când își scoteau măștile, se vedea că erau complet speriați. Chiar dacă sunt parte a acestor atrocități, sunt și ei oameni și înțeleg că poporul nu le va ierta așa ceva. Cred că atunci când Georgia va fi condusă de o guvernare normală, iar eu cred că acest lucru se va întâmpla foarte curând, toți trebuie să răspundă în fața legii. Dacă acest lucru nu se va face, atunci orice altă forță poate profita și controla complet aceste structuri de forță. Prin urmare, cred că următorul guvern va trebui să se asigure ca în aceste structuri să ajungă oameni sănătoși din punct de vedere mintal. Ceea ce s-a întâmplat ieri demonstrează că acolo au acționat oameni bolnavi, care s-au bucurat de durerea oamenilor. Mai ales că se așteptau la bonusuri și beneficii, pentru fiecare om doborât. Ei bine, nu trebuie să mergem departe, să ne amintim de Maidan, deci cred că majoritatea sunt așa aici, și trebuie să știe ce se întâmplă cu oamenii care nu respectă legea.”

Moldova 1: Vorbind despre alegerile parlamentare care urmează peste jumătate de an. În contextul situației actuale, care este probabilitatea că Visul Georgian ar putea pierde alegerile sau credeți că acestea ar putea fi falsificate?

Levan Metreveli: „Falsificări vor fi, dar atunci când sprijinul opoziției ajunge la un punct critic, acest lucru poate fi oprit. Când vorbesc despre partidul meu, cel mai mare partid de opoziție, dacă vom învinge cu o majoritate covârșitoare, dacă obținem o majoritate covârșitoare de voturi, nicio falsificare a Visului Georgian nu va trece. Pe de altă parte, aceste alegeri sunt mult mai ușoare pentru că nu este nevoie ca partidele să explice toate politicile pe care le vor implementa. Aici, întrebarea este clară: Rusia sau Uniunea Europeană? Deci, pentru oamenii simpli, alegerea este foarte clară. Acest lucru a fost evidențiat de ceea ce s-a întâmplat astăzi, când, rând pe rând, fotbaliști, rugbiști, arbitri, medici și așa mai departe au protestat. Eu urmăresc rețelele sociale și observ cum tot mai mulți oameni se alătură protestului. Acest bulgăre de zăpadă crește, așa că alegerea va fi una clară. Partea luminoasă sau partea întunecată, Uniunea Europeană sau Rusia?. Asta e tot.”

Menționăm că Parlamentul georgian a aprobat miercuri în primă lectură un proiect de lege privind „agenții străini” care a provocat mai multe zile de proteste din partea criticilor care îl consideră autoritarist și de inspirație rusă, a relatat presa georgiană.

Citește mai mult