Internațional

Ceremonia grandioasă de deschidere a Jocurilor de la Paris: probleme de securitate și provocări

În mod ideal, discuțiile dinaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Paris ar trebui să se refere la decorul grandios: un soare de vară care apune pe râul Sena, în timp ce atleții trec în bărci și salută mulțimile care îi aclamă. Dar în spatele fațadei romantice pe care Parisul a păstrat-o mult timp, preocupările tot mai mari legate de securitate au avut deja un impact asupra acestui eveniment în aer liber fără precedent. În ianuarie, numărul de spectatori care au voie să asiste la ceremonie a fost redus de la aproximativ 600.000 la aproximativ 320.000, scrie AP.

Turiștilor li s-a spus că nu li se va mai permite să o urmărească gratuit de pe malurile râului, deoarece guvernul francez și-a redus ambițiile pe fondul amenințărilor de securitate continue. Apoi, la 24 martie, Franța și-a ridicat gradul de pregătire în materie de securitate la cel mai înalt nivel după un atac mortal la o sală de concerte din Rusia și după ce Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea.

Președintele francez Emmanuel Macron spune că ceremonia ar putea fi mutată în schimb pe stadionul național Stade de France dacă amenințarea de securitate este considerată prea mare.

Securitatea și transportul sunt cele mai mari preocupări înaintea Jocurilor de la Paris, care se vor desfășura între 26 iulie și 11 august.

Pregătirile, prezentare generală:

VÂNZĂRI DE BILETE

Aproximativ 9 milioane din cele 10 milioane de bilete disponibile au fost vândute, au declarat organizatorii, 63% dintre cumpărători fiind din Franța. Cele mai bine vândute 10 sporturi, în ordine: fotbal, atletism, baschet, rugby în șapte, volei, handbal, volei pe plajă, hochei pe iarbă, tenis și polo pe apă.

Comitetul de organizare a Jocurilor de la Paris va pune în vânzare 250.000 de bilete suplimentare pe 17 aprilie pentru a marca cele 100 de zile rămase până la start.

Biletele sunt puse în vânzare prin intermediul platformei oficiale, un barometru glisant permițând cumpărătorilor să aleagă un preț cuprins între 24 de euro și 2.700 de euro - cel mai mare preț pentru a asista la ceremonia de deschidere, prima care va avea loc în afara cadrului obișnuit al unui stadion.

Pachetele de ospitalitate rămase pentru meciurile de fotbal și sferturile de finală ale baschetului feminin încep de la 250 de euro, iar pentru meciul de baschet masculin dintre Statele Unite și Sudanul de Sud, care va avea loc la Lille - la o oră de tren de Paris - la 31 iulie, acestea pornesc de la 375 de euro.

Biletele obișnuite pentru meciul de revanșă al medaliilor de aur ale echipei feminine americane împotriva Japoniei, din 29 iulie, costă între 50 de euro și 200 de euro.

SECURITATE

Se așteaptă ca aproximativ 30.000 de polițiști să fie desfășurați în fiecare zi, iar 45.000 vor lucra la ceremonia de deschidere.

Având în vedere că resursele proprii sunt limitate, Franța a cerut ajutorul a 46 de țări pentru a furniza aproximativ 2.200 de ofițeri suplimentari, dintre care mulți vor fi înarmați. Ministerul francez al Apărării a cerut, de asemenea, națiunilor străine un număr mic de personal militar, inclusiv câini de urmărire.

Tony Estanguet, șeful comitetului de organizare a Jocurilor de la Paris, a declarat că vor exista măsuri de securitate fără precedent.

„Franța nu a desfășurat niciodată atât de multe mijloace de securitate”, a spus el.

„Am încredere că serviciile de securitate din țara noastră vor face ca Jocurile să fie sigure”.

Numărul camerelor de luat vederi va fi crescut în jurul orașului, dar nu va fi folosită recunoașterea facială.

Până în prezent, 120 de șefi de stat au confirmat că vor participa la ceremonia de deschidere. Desfășurarea acesteia în afara unui stadion înseamnă o expunere mai mare pentru atleții care au defilat pe 84 de bărci pe Sena, pe un traseu de 6 kilometri spre Turnul Eiffel, iar 20.000 de persoane care locuiesc în apartamente vor putea urmări ceremonia. În spatele mai multor cordoane de securitate, spectatorii plătitori vor privi de pe malurile inferioare, în timp ce malurile superioare sunt gratuite pentru cei cu invitații.

Se așteaptă ca o zonă din jurul Senei să fie închisă traficului cu o săptămână înainte de paradă, iar spațiul aerian va fi închis în noaptea ceremoniei, a declarat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin.

TRANSPORT

Circulația transportului în Parisul aglomerat poate fi infernală în cele mai bune momente, darămite în timpul unui eveniment internațional major.

O parte dintre cele 2,1 milioane de persoane care locuiesc în limitele orașului plănuiesc să fugă din Paris timp de peste două săptămâni, în timp ce automobiliștii sunt furioși din cauza unei propuneri care i-ar obliga să solicite online un cod QR pentru a avea acces în zonele cu trafic restricționat.

De asemenea, trebuie luată în calcul și amenințarea grevelor de trenuri.

Operatorii de transport se pregătesc să transporte între 600 000 și 800 000 de vizitatori olimpici pe zi. O campanie pe panourile publicitare intitulată „Anticipați Jocurile” îi îndrumă pe oameni către un site web care îi instruiește cum să diminueze impactul.

Prețul biletelor de metrou va crește de la 2,10 euro la 4 euro pentru un singur bilet, iar o carte de 10 bilete de la 16,90 euro la 32 euro.

Turiștii care optează pentru un abonament Paris 2024 plătesc 16 euro pe zi sau 70 de euro pe săptămână, ceea ce este departe de gratuitatea transportului public preconizată cândva.

CAZĂRI

Satul olimpic va găzdui peste 14.000 de sportivi și oficiali, iar apartamentele vor avea o capacitate maximă de opt persoane. Cu toate acestea, fanii și turiștii au fost supuși unei creșteri a prețurilor la hoteluri și Airbnb.

Regiunea Parisului are cea mai mare concentrație de hoteluri din Franța, cu 160.000 de camere. Adăugând cazările de închiriat, campingurile și alte opțiuni, regiunea dispune de aproximativ 260.000 de camere pentru Jocurile Olimpice.

Deși unele hoteluri au triplat prețurile, concurența din partea Airbnbs i-a forțat să dea înapoi. Prețurile medii pentru un sejur de o noapte au scăzut de la aproximativ 760 de euro la 520 de euro - încă mult mai mari decât prețul mediu din iulie anul trecut, de 200 de euro.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult