Social

Rata de vaccinare împotriva maladiilor infecțioase este în scădere în Republica Moldova, constată Ministerul Sănătății

Republica Moldova a reușit să prevină, cu ajutorul vaccinurilor, până la 42 de mii de cazuri de îmbolnăviri la copii și peste 350 de decese, susțin autoritățile din sănătate. Datele au fost comunicate în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Europene a Imunizării, care, în acest an, are genericul „Vaccinarea protejează generații”.

În Republica Moldova sunt 13 maladii infecțioase, contra cărora vaccinarea este obligatorie.

VOX: „Eu, când copiii mei erau mici, i-am vaccinat, acum fiecare are părerea lui, eu eram de părerea că trebuie de protejat cumva. Copiii mei toți și-au vaccinat copiii, că ei sunt mari deja. Ne protejăm cumva, mai rău nu ne facem”.

„Cred că fiecare trebuie să se vaccineze, deoarece medicii știu ce fac. Credeți-mă, oamenii nu își dau bine seama și nici nu înțeleg riscul bolilor, iar apoi tot medicii sunt vinovați”.

„Înainte se punea și era foarte bine, dar acum se sperie unul pe altul. Trebuie să ne vaccinăm de boli, de toate, ne protejăm, multe zvonuri sunt și lumea se teme”.

De-a lungul anilor, imunizarea a jucat un rol important în reducerea mortalității infantile. Rata mondială a mortalității în rândul copiilor sub cinci ani a scăzut de la 92 de decese la 1000 de născuți vii în 1974 la 25,5 în 2024.

„Astăzi, nu mai înregistrăm decese cauzate de maladii infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Avem 13 maladii infecțioase contra cărora organizăm vaccinarea obligatorie. Aici se include și acel vaccin HPV. Astăzi rata de acoperire cu vaccin s-a redus de la 95% acum avem 86% și este o rată destul de joasă”, a declarat Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

„Când auzim despre cazuri de boli care circulă, însă pot fi prevenite prin vaccin, ne aduce aminte cât de important este să asigurăm o rată de vaccinare corespunzătoare, iar în Republica Moldova rata este una bună”, a menționat Robb Butler, director pentru Boli transmisibile, OMS.

Precizăm că în Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la aceste servicii. Scopul principal al Programului Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 este menținerea nivelului de acoperire vaccinală de peste 95%, împotriva a 13 infecții incluse în calendarul de vaccinări și prin imunizări la indicații epidemice în situații de risc sporit de îmbolnăvire și răspândire a infecțiilor.

Citește mai mult