Social

Ziua drapelului național - simbol al suveranității și independenței. Scurt istoric

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ. „Am văzut o victorie, o victorie pe care am așteptat-o mulți ani”, a povestit la Radio Moldova, regretatul Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat pentru prima dată tricolorul pe clădirea Parlamentului.

Scurt istoric

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială Cu privire la simbolurile naționale, care, pe lângă partea constatativă ce repeta rezoluția Frontului Popular din Moldova, avea două articole:

Articolul 1 A considera drept drapel național de stat al RSSM tricolorul (albastru, galben, roșu), cu stema istorică a Moldovei pe fundalul galben.

Articolul 2 A considera necesară elaborarea unei steme noi și a unui nou imn ale republicii, conform tradiției istorice și aspirațiilor dintotdeauna ale poporului moldovenesc.

La 19 octombrie 1989 a fost instituită Comisia Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești pentru problemele studierii simbolicii statal-naționale a RSSM. Comisia a efectuat cercetări istorice și a fundamentat pertinent legitimitatea tricolorului în noul stat moldovenesc. Raportul comisiei a fost prezentat de Alexandru Moșanu în ședința istorică a Sovietului Suprem al RSSM din 27 aprilie 1990.

În această ședință a fost adoptată Legea prin care se modifica articolul 168 din Constituția RSS Moldovenești. Noua redacție a articolului stipula: Drapelul de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești - Tricolorul - reprezintă o pânză dreptunghiulară, formată din trei fâșii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru (azuriu), galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a RSS Moldovenești.

De la această dată și până la 3 noiembrie 1990, când a fost adoptată noua Stemă de Stat, drapelul național s-a folosit fără imaginea stemei.

Gheorghe Ghimpu, deputatul în primul Parlament, care a arborat prima dată drapelul

Regretatul Gheorghe Ghimpu, deputat în primul Parlament al țării, a fost primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, în prezent Președinția Republicii Moldova. El a fost și rămâne a fi eroul acelei zile, omul care a fost un model al verticalității, demnității și curajului. La scurt timp după acea memorabilă zi, a venit la Radio Moldova pentru a împărtăși cu multă modestie emoțiile evenimentului.

„Nu m-am temut absolut de înălțime. Nu m-am temut urcându-mă cu tricolorul votat de deputați în Parlament, acela mic, îl duceam în mână și nu mă temeam că îl voi pierde, îl strângeam așa că unghiile îmi intrau tocmai în palmă. Când am urcat acolo sus și l-am văzut pe acela mare de 6 metri lungime și eu trebuia să ajut să îl fixăm, am apucat de un colț și îl țineam: dar dacă îl ia vântul, ce o să se întâmple?”.

Gheorghe Ghimpu a mai povestit că, deși era copleșit de emoții, a așteptat acest eveniment mulți ani, iar ceea ce s-a întâmplat într-un final nu a fost decât o victorie.

„Clar că situația aceasta eu am așteptat-o mulți ani (...). Nu știam ce să zic, aici erau niște fotografi să mă fotografieze, jos poporul striga și eu cu capul spre cer, spre tricolor, mă gândeam în tot felul, chiar dacă cad de aici, am văzut o victorie, o victorie pe care am așteptat-o mulți ani, cât am mai activat în ilegalitate, cât lucram și ne gândeam pentru întemeierea frontului național patriotic, desigur că în programul nostru revenirea la tricolor era un punct aparte. Aveam emoții deosebite, nu îmi puteam reveni. Am mers cu tricolorul votat de deputați, am mers cu tot poporul până la gară și nu îmi dădeam seama ce se întâmplă”.

Sursa: Gheorghe Ghimpu arborează drapelul
Sursa: Sursa: Gheorghe Ghimpu arborează drapelul

Drapelul de stat al țării - Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova - „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994, imnul de stat a fost „Deșteaptă-te, Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede că, în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie - Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca, în această zi, toți cei care au posibilitatea să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat președintele Parlamentului.

Ziua de 27 aprilie va fi celebrată în cadrul unei ceremonii solemne la Guvern. La eveniment va participa conducerea țării - președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.

Ceremonia festivă va include prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale corurilor de copii din toată țara.

Transmisiunea în direct a ceremoniei solemne din fața Guvernului va putea fi urmărită în direct și la postul public de televiziune Moldova 1, începând cu ora 8:45.

Citește mai mult