Paștele Blajinilor, sărbătorit de creștinii din R. Moldova. Artiști și oameni simpli și-au pomenit răposații
La Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău, considerat cel mai mare din Europa, mii de oameni au venit astăzi la mormintele celor apropiați. Preoții au oficiat slujbe de pomenire, iar rudele au dat de pomană de sufletul răposaților. Moldovenii care au mers de Paștele Blajinilor la cimitirele din capitală au făcut cozi în stații pentru a ajunge cu transportul public la destinație. Și la Cimitirul Central din Chișinău, acolo unde sunt înmormântate personalități, oamenii au venit să-i pomenească pe răposați. Rude, prieteni, dar și cei care i-au cunoscut și îndrăgit pe regretații artiști, scriitori sau politicieni au venit să le aprindă o lumânare și să le aducă un omagiu.
De dimineață, stațiile de așteptare din preajma Circului erau aglomerate, autobuzele însă veneau rând pe rând, iar deplasarea transportului public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr” era fluidizată de către agenții de circulație.
„Anul acesta mă uit că sunt mai multe, unul după altul, și este mai puțină lume. Nu este așa aglomerat.”
„E normal, foarte normal, în anii precedenți era mai aglomerat, dar acum așa este regulat, văd că sunt mulți care stau pe scaune, minunat.”
„În fiecare an mă pornesc de aici și sunt foarte mulțumită. Sunt mulți oameni, sunt pline autobuzele, după grafic.”
„În fiecare an vin aici, las mașina acolo și merg cu transportul public, cum fac toții.”
Aglomerație a fost și pe aleile Cimitirului „Sfântul Lazăr”, unde o mulțime de oameni a venit la morminte să se roage pentru cei răposați.
Mulți dintre cei cu care am discutat spun că, în fiecare an, vin de Blajini la cimitir și la morminte își întâlnesc rudele și prietenii cu care nu s-au văzut de mult timp.
„Mama Nina, ea a decedat în 86, avea doar 36 de ani. Pur simbolic, bem un pahar de vin, tata îl face, bem pentru sufletele răposaților și ale buneilor noștri, nu departe sunt și buneii noștri.”
„Dăm pomeni, tămâiem obligatoriu, în fiecare an, mergem de câteva ori în jurul mormântului. În tot anul venim și pomenim și cinstim rudele și cei apropiați.”
„Am venit la părinți, la bunei, pentru ei tot este un Paște. Pomeni pentru cei care nu mai sunt în viață și pentru cei care au nevoie mai mult de ele.”
„Soțul meu Petru, în fiecare an venim, îl pomenesc cu suflet din partea copiilor și din partea mea. Dăm pomeni, dăm așa frumos, îl pomenim, am trecut pe la biserică, l-am pomenit.”
În aceste zile, ordinea publică în cimitirele din țară este asigurată de poliție, iar în caz de urgență medicală sunt gata să intervină echipele de pe ambulanță.
Paștele Blajinilor, la Cimitirul Central din Chișinău
În 2023, s-a stins din viață primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Unul dintre prietenii lui, pe care l-am întâlnit la mormânt, ne-a spus că va lansa o carte despre viața lui Snegur.
„Eu sper că atunci când se va împlini un an de când a plecat din viață Mircea Snegur, să iasă cartea de amintiri despre viața lui. Sunt rude apropiate care vor scrie amintiri despre el, dar și eu, textul meu deja este.”
Maestrul Nicolae Botgros de fiecare dată își aduce aminte cu lacrimi în ochi de răposata sa soție, Lidia Bejenaru. El a venit împreună cu fiul său și nepotul să-i aducă un omagiu regretatei artiste.
„Este o zi foarte grea, o zi pe care n-o putem exprima și vorbi. Eu pentru soție, pentru Liduța, o să-i țin o viață întreagă amintirea, câte zile voi avea de la Dumnezeu, atât îi vom duce această amintire. Atât eu, cât și Cornel, Cristi”, a spus maestrul.
Iar la mormântul sopranei Maria Bieșu am întâlnit-o pe sora acesteia, Valentina. Cu lacrimi în ochi, femeia ne-a povestit că deși au trecut 12 ani de când s-a stins din viață primadona operei naționale, casa în care a trăit aceasta stă să se risipească, deși visul sopranei a fost să fie transformată în casă-muzeu.
„Am venit să ne aducem aminte, s-o pomenim. Alături este și mămica. Venim aici de fiecare dată cu durere. Și-a dorit să facem muzeu acolo, dar se risipește și pe din afara, și pe interior. Bani nu avem cu pensia noastră, ne-am adresat și la Primărie, și peste tot, dar nimic, iar casa Mariei se risipește”, a menționat Valentina Bieșu.
Și rudele regretatului interpret Anatol Dumitraș s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu.
„Ne străduim să facem creștinește, cum putem. Amintirile nu ne lasă, nicio secundă, nicio oră. La noi nu există că „a fost cândva”, pentru noi parcă nici nu s-a dus, permanent ne amintim și discutăm momente, cum ne-am întâlnit, când prima dată ne-am văzut”, spune soția lui Anatol Dumitraș, Lidia.
În aceste zile, în care sunt pomeniți cei răposați, preoții le recomandă oamenilor să o facă într-un mod cât mai modest, fără mese pompoase și băuturi alcoolice în cimitire.
„Important să păstrăm acest duh al sfintelor amintiri pentru cei scumpi și dragi. Altfel, banalizăm sau chiar aș spune că profanăm locurile sfinte, locurile celor trecuți către Domnul. Important este ca noi să venim decent îmbrăcați, să purtăm o discuție corectă, fără exagerări de alcool și mese”, a explicat parohul Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, Ioan Ciuntu.
De menționat că creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc duminică, 12 mai, și luni, 13 mai, Paștele Blajinilor. În aceste zile, declarate oficial libere, moldovenii merg la cimitir pentru a cinsti amintirea celor răposați.