Parohul Bisericii din Ghidighici, despre Paștele Blajinilor: „Această sărbătoare este prilej de speranță”
Sute de oameni au venit la cimitirul vechi din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, împreună cu familiile lor pentru a-și pomeni rudele răposate. Respectând tradiția, creștinii au făcut înconjurul mormintelor și au aprins lumânări, după care au întins pomeni pe morminte și au așteptat sfințirea lor. Preotul a ținut slujba de pomenire și a sfințit daniile sătenilor, iar după fiecare și-a împărțit pomana.
Cei care au venit astăzi la mormintele rudelor spun că este important să îi pomenim pe cei care nu mai sunt printre noi.
„În fiecare an venim și îi sărbătorim, că e sărbătoarea lor, Paștele Blajinilor, trebuie și de ei să avem grijă, să îi pomenim.”
„Pe mama și pe tata, iată mama, tata, moșii care mai sunt, buneii tot aici sunt, înainte se îngropau neamurile unul lângă altul, acum unul e într-un colț, unul, în altul.”
„Am venit, am un frate aici, el e din 1948 și a decedat în 1971, alături sunt buneii mei, sora lui bunica și ca o zi memorială, venim în fiecare an și îi pomenim. În același timp am venit cu nepoțica să arătăm unde sunt moșii, strămoșii ca în viitor să nu îi uite.”
Unii, chiar dacă au fost plecați mulți ani peste hotare, nu și-au uitat rudele.
„Mama, tata este aici, bunelul, ducem tradițiile, ne străduim să ducem tradițiile mai departe și să pomenim morții. Am fost mulți ani peste hotare, dar acum venim tot anul, dacă nu vin eu, vin surorile, frații”, a spus Maria Beșelea, băștinașă din Ghidighici.
Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, Maxim Melinti, a ținut slujbă și a stropit cu agheasmă mormintele și pe cei adunați în jurul lor.
„Noi venim la cimitir, facem rugăciune, amintim de faptele lor, facem milostenie, iată de ce suntem astăzi adunați în cimitire cu familia, cu cei apropiați, cu consăteni, cu rude și această sărbătoare, hai să spunem așa, este prilej de speranță”, a menționat preotul Maxim Melinti.
Paștele Blajinilor se sărbătorește la o săptămână de la Paștele propriu-zis. În localitățile rurale și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.