Justiție

Patru pretendenți la funcția de procuror general, în ultima zi a concursului

Astăzi este ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general pot depune dosarele. UPDATE 14:30 Până la această oră, au fost depuse patru dosare pentru funcția de șef al Procuraturii Generale. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de către responsabilul de comunicare al Consiliului Superior al Procurorilor, Eugen Roșca. Termenul de depunere a dosarelor expiră la ora 17:00, iar la finele zilei CSP va anunța numele candidaților, a mai spus Roșca.

După recepționarea dosarelor, CSP are la dispoziție 20 de zile pentru a stabili data când va avea loc proba de interviu, pentru candidații selectați.

Conform Legii cu privire la Procuratură, candidații pentru postul de șef la procuratura generală trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba de stat, să aibă o reputație ireproșabilă și studii în domeniul dreptului.

Știrea inițială:

Până acum, s-a înregistrat un singur candidat - adjunctul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Dacă până la ora 17:00 nu va mai fi depus cel puțin încă un dosar, concursul ar putea fi prelungit, tărăgănând iarăși alegerea noului procuror general, care este una din principalele restanțe pe care le are Republica Moldova pentru a putea deschide oficial negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.

„Aceasta tot este o parte importantă în condiționalitățile pe care trebuie să le îndeplinim. Urmează să vedem câte dosare vom avea în total, experiența anterioară arată că dosarele se depun pe ultima sută de metri. În cazul în care vom avea candidaturi insuficiente, avem condiții în regulament că avem posibilitatea de a prelungi. Cu un dosar nu putem, trebuie cel puțin două”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției.

Numirea noului procuror general și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție sunt singurele restanțe pe care le mai are Republica Moldova pentru a putea deschide oficial negocierile de aderare cu Uniunea Europeană în cadrul conferinței interguvernamentale care ar putea avea loc la finele lunii iunie, a subliniat negociatorul-șef în procesul de aderare, Cristina Gherasimov:

„Aici recomandarea zice că Republica Moldova trebuie să continue să înregistreze progres semnificativ în implementarea acestor măsuri. În funcție de cum vom fi evaluați de către Comisia Europeană și cum vom fi evaluați de către statele membre, în baza raportării comisiei către statele membre, o să cunoaștem dacă o să avem această conferință sau nu. La moment este prematur să vă dau un răspuns ferm”, a menționat Cristina Gherasimov, vicepremier pentru Integrare Europeană.

Amintim că pe 15 aprilie, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs pentru alegerea unui procuror general, după ce precedentul a eșuat în urma scandalului de depunctare a unui candidat. De această dată, CSP a elaborat un nou regulament, pe care l-a consultat și cu experții Comisiei Europene, pentru a nu admite blocajele anterioare.

Funcția de procuror general este vacantă din septembrie anul trecut, când procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcție printr-un decret prezidențial. Decretul prezidențial a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022.

Citește mai mult