Social

INTERVIU// Alexandru Bot: Trebuie găsite alte mecanisme de desemnare a candidaților eligibili la funcția de procuror general

Este necesară identificarea altor mecanisme de desemnare a responsabilităților pentru persoanele eligibile care pot ocupa funcția de procuror general, susține expertul în justiție și drept al Organizației Watch Dog, Alexandru Bot. În cadrul unui interviu pentru Moldova 1, expertul a explicat că, odată ce incertitudinile vor fi eliminate, putem vorbi despre un concurs autentic și asta ar fi formula care ar trebui respectată când se alege o persoană competitivă și competentă pentru a deține această funcție.

Moldova 1: Discutăm cu expertul în justiție, Alexandru Bot, care este în legătură directă cu noi. E ultima zi în care mai pot fi depuse dosarele la concursul pentru funcția de procuror general. Faptul că deocamdată avem un singur candidat înregistrat despre ce vorbește?

Alexandru Bot: Acest concurs a fost rău-famat. Deci, a rămas cumva un gust amar din precedentul concurs, unde s-au înscris mai mulți candidați, doar că rezultatele lui au fost unele eronate. Și mai mult decât atât, marcate de câteva scandaluri interioare legate de depunctarea unui candidat, legate de recuzări ale membrilor CSP, care urmau să decidă candidatura noului procuror general. Mai mult decât atât, atacuri la persoană cu indicarea asupra anumitor circumstanțe din viața privată a unui candidat cu referire la surse absolut incerte.

Aceste fapte cumulate au și dus la faptul că s-a pierdut pur și simplu interesul față de acest concurs. Respectiv, avem doar un singur candidat care s-a înscris, dar cu un singur candidat, cu regret, nu faci concurs.

Moldova 1: Ați menționat despre primul concurs. Nu aveți impresia că se încearcă sabotarea acestui proces de selecție și numirea procurorului general? După ce ne amintim că acest prim concurs a fost anulat în urma unui scandal de depunctare a unuia dintre candidați, cum ați menționat și dumneavoastră.

Alexandru Bot: Sigur că impresia respectivă persistă, fiindcă multiple tentative de a alege un procuror general și interimatele interminabile la Procuratura Generală pur și simplu vorbesc fie despre o nedorință, fie de o imposibilitate de a alege o candidatură bună pentru acest post. Respectiv, se pune întrebarea: fie se caută un candidat care trebuie să corespundă anumitor parametri politici, fie, totuși, se caută un candidat care va fi unul integru, corect în gestionarea dosarelor, indiferent cine l-a ales, indiferent cine l-a propus și indiferent de viziunile sale politice.

Moldova 1: Știm că alegerea noului procuror general este una dintre condițiile pe care Republica Moldova s-a angajat să o îndeplinească înainte de startul oficial al negocierilor de aderare, care ar putea fi dat la finele lunii iunie. Dacă până atunci nu se reușește alegerea procurorului general, cum anticipați că ar putea evolua lucrurile?

Alexandru Bot: Vor evolua destul de prost pentru noi, în sensul în care noi trebuie să dăm o explicație bună de ce, având fonduri europene, având susținerea partenerilor de dezvoltare, totuși nu am reușit să identificăm o persoană care ar corespunde unor parametri de calitate. Respectiv, asta ar marca foarte negativ negocierile noastre cu Uniunea Europeană. Până la urmă acest exercițiu este și trebuie să fie de fapt unul tehnic, și nu politizat.

Moldova 1: Dar mai pot fi întreprinse măsuri pentru a stinge această restanță? Altfel spus, pentru a grăbi procesul de selecție și de numire transparentă și competitivă a procurorului general?

Alexandru Bot: În prezent, avem legea care prevede că alegerea procurorului general se face prin concurs. Respectiv, depinde de dorința și de intenția unei persoane X de a candida la funcția dată. Din câte vedem, doar o singură persoană și-a manifestat dorința să participe. Să grăbim și să impunem persoane, sigur, nu putem. Respectiv, trebuie găsite și identificate alte mecanisme. Fie de desemnare și asumare de răspundere pentru o persoană ca fiind eligibilă și, respectiv, asumarea unei responsabilități pentru ceea ce va produce o persoană în funcția de procuror general. Fie eliminarea tuturor impedimentelor care au dus la faptul că acest concurs nu mai este unul atât de solicitat și e rău-famat.

Cu regret, avem situații care generează un gust amar pentru eventuala candidatură a procurorului general. Mă refer aici la scandalul care, iată, prinde turații, scandalul din Pre-Vetting, la care se adaugă și scandalul anterior de depunctare a unui candidat. Dacă toate aceste necunoscute și incertitudini vor fi eliminate, cred că putem vorbi despre un concurs autentic de alegere a procurorului general. Și asta ar fi condiția și formula care ar trebui respectată atunci când se alege o persoană competitivă și competentă pentru a deține acest post. În rest, vom avea pur și simplu situații cu scandaluri și incertitudini interminabile.

Termenul de depunere a dosarelor la funcția de șef al Procuraturii Generale expiră miercuri, 15 mai, la ora 17:00, iar până la ora 14:30 s-au înscris patru candidați. Funcția este vacantă din septembrie 2023, când procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost demis printr-un decret prezidențial după evaluarea nesatisfăcătoare a activității acestuia. Alegerea șefului Procuraturii Generale este una din principalele restanțe pe care le are Republica Moldova pentru a deschide oficial negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.

Citește mai mult