Externe

Ucraina își trimite deținuții pe front. Zelenski a semnat legea care permite mobilizarea anumitor condamnați

Președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care permite anumitor categorii de deținuți să se înroleze în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat pe site-ul oficial al Radei Supreme de la Kiev. Deputații ucraineni au adoptat proiectul de lege săptămâna trecută, deschizând calea pentru mobilizarea deținuților. Lista persoanelor cărora li s-a permis să fie înrolate nu îi include pe cei condamnați pentru omor premeditat, violență sexuală, trafic și producție de droguri sau crime împotriva securității naționale, scrie The Kyiv Independent.

Pe baza sugestiilor comisiei parlamentare anticorupție, măsura va exclude, de asemenea, parlamentarii și oficialii de vârf închiși pentru corupție, a declarat deputatul Iaroslav Zelezniak. Cu toate acestea, versiunea finală a proiectului de lege a permis serviciul militar pentru cei condamnați pentru omor involuntar, cu excepția cazurilor în care făptuitorul se afla în stare de ebrietate.

Propunerea a fost prezentată pentru prima dată Radei Supreme în martie, ca parte a eforturilor Ucrainei de a reînnoi rândurile Forțelor Armate pe fondul războiului în curs cu Rusia.

Astfel, potrivit noii legi, Ucraina și-ar putea completa rândurile cu până la 20 000 de condamnați într-o mișcare care ar ajuta, de asemenea, la reducerea supraaglomerării în închisorile ucrainene, a declarat ministrul Justiției, Denys Maliuska.

Menționăm că Ucraina a actualizat recent cadrul legal pentru a intensifica mobilizarea în 2024. Președintele Volodimir Zelenski a semnat noua lege privind mobilizarea pe 16 aprilie, introducând sancțiuni pentru cei care se eschivează. O altă lege a redus vârsta minimă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 25 de ani, făcând bărbații eligibili pentru proiect de îndată ce împlinesc 25 de ani.

Precizăm că, anterior, doar autoritățile rusești erau implicate în mod activ în mobilizarea în masă a condamnaților pe front. Potrivit rapoartelor mass-media, care de atunci au fost confirmate în repetate rânduri de diverse surse, pentru prima dată s-a recurs la această practică în 2022, de către fondatorul Wagner Evgheni Prigojin, care recruta deținuți fără ca legislația rusă să fie modificată.

După moartea lui Prigojin și încetarea participării mercenarilor Wagner la operațiunile militare din Ucraina, Ministerul Apărării de la Moscova a început să recruteze condamnații pentru participarea la invazia din Ucraina.

În același timp, potrivit BBC, condamnații reprezintă o parte semnificativă din decesele militarilor ruși.

Citește mai mult