Justiție

Săptămâna viitoare, ar putea fi numit un nou membu al Comisiei Vetting, afirmă președinta Comisiei juridice a Parlamentului

Un nou membru al Comisiei Vetting ar putea fi numit de Parlament pe 30 mai, a declarat pentru redacția noastră de știri președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Veronica Roșca. Deputatul a evitat să ofere numele persoanei care va fi propusă spre votare Legislativului. Veronica Roșca a mai spus că tot săptămâna viitoare membrii Comisiei juridice urmează să formuleze o listă de întrebări pe care le vor adresa șefei Procuraturii Anticorupție, cu referire la cazul Tatianei Răducanu.

„Sper că în ședința din 30 mai vom reuși să numim un nou membru al Comisiei de Vetting. În cadrul ședinței Comisiei juridice, când va fi desemnat un alt membru al Comisiei de Vetting, vor fi adresate anumite întrebări pentru a evita pe viitor astfel de situații. Membrii Comisiei juridice sunt în drept să formuleze întrebări și să obțină răspunsuri de la instituția vizată - Procuratura Anticorupție. Este evident că deputații pot face și declarații politice”, a spus Veronica Roșca.

Amintim că, pe 14 mai, Parlamentul a votat cererea de demisie a Tatianei Răducanu din funcția de membră a comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Comentând scandalul în jurul Comisiei Veting și Pre-Vetting, Igor Grosu a declarat că „este încă o încercare a procurorilor și a judecătorilor, care nu au trecut sau înțeleg că nu au șanse să treacă procesul de evaluare, de a ataca Comisia de evaluare”. „Eu îi asigur pe această cale că Comisia își va continua activitatea și procesul de evaluare va merge mai departe. (…) Încurajez procurorii și judecătorii de treabă să meargă mai departe siguri, cei care nu își pot argumenta averile, pământurile, casele, asta este. Băieți, schimbați-vă ocupația!”, a declarat Igor Grosu.

Menționăm că Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-vetting și Vetting, vizată într-un proces penal inițiat de Procuratura Anticorupție, a decis să demisioneze din aceste funcții „pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are”, dar și pentru a evita degenerarea acestei controverse. Într-o scrisoare expediată presei, ea afirmă că Vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue și este cea mai eficientă metodă de a scăpa de persoanele compromise din acest domeniu.

Precizăm că Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din Comisia Pre-Vetting și din Comisia de Vetting a procurorilor, în urma unei scrisori, scursă în presă, în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) o suspectează, în cadrul unei investigații penale, că ar avea legături și ar acționa în interesele fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Confirmând autenticitatea scrisorii, șefa PA, Veronica Dragalin, a spus că scopul a fost să prevină un risc pentru sistemul justiției și nicidecum să discrediteze procedurile de evaluare.

La rândul său, președinta Maia Sandu cere probe concrete din partea Procuraturii Anticorupție privind acuzațiille lansate la adresa magistratei Tatiana Răducanu. După ce vor fi prezentate probe concludente, Președinția ar putea examina posibilitatea excluderii judecătoarei și din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

În pofida acestui scandal, Comisia Pre-Vetting a anunțat că își va continua activitatea (https://radiomoldova.md/p/34658/comisia-pre-vetting-isi-continua-activitatea-in-pofida-demisiei-anuntate-de-tatiana-raducanu)și va finaliza procedurile de evaluare, conform mandatului prevăzut de legislație.

Citește mai mult