Vettingul nu-i mai sperie pe procurori? Noul șef al PG, Ion Munteanu: „Nu am cereri de demisie”
Niciun angajat al procuraturii, care urmează să treacă testul integrității financiare și etice, nu a depus cerere de demisie, până pe 1 iunie. Declarația a fost făcută de noul procuror general, Ion Munteanu, învestit astăzi în funcție, după ce a asigurat interimatul funcției mai bine de un an și jumătate. Șeful Procuraturii Generale (PG) consideră că subalternii săi ar fi înțeles „esența” Vetting-ului.
„Sunt destul de optimist la acest aspect. Până la ziua de astăzi (nr. red: 1 iunie), nu am cereri de demisie în legătură cu petrecerea procesului de evaluare externă, ceea ce mă face să cred că procurorii au înțeles esența acestui exercițiu, sunt ferm pe poziții și cred că își vor putea argumenta pe măsură integritatea financiară și etică”, a declarat procurorul general Ion Munteanu.
Precizăm că, al sfârșitul anului 2023, Ion Munteanu, care deținea la acea perioadă funcția de procuror general interimar, declara că Procuratura riscă să intre într-un „blocaj total”, în contextul Vetting-ului care vizează procurorii. Acesta declara, în cadrul unei emisiuni de la TV8, că, potrivit datelor pe care le deține, în jur de 50 la sută din procurori iau în considerare demisia din funcție, doar ca să nu ajungă în fața comisiei de evaluare.
„Nu-i cea mai bună atmosferă în Procuratură când un procuror aflat în acest proces de Vetting este un procuror vulnerabil”, declara în noiembrie anul trecut Ion Munteanu.
Menționăm că Vettingul presupune evaluarea a peste 200 de procurori din funcții-cheie, precum și a celor care aspiră la aceste funcții. Verificarea procurorilor se desfășoară în temeiul unei noi legi care prevede evaluarea integrității etice și financiare a tuturor procurorilor care dețin sau au ocupat funcții-cheie în cadrul sistemului Procuraturii în perioada 1 ianuarie 2017 – 22 august 2023. Primii pe listă sunt șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și adjuncții interimari ai instituției, Marcel Dumbravan, Octavian Iachimovschi și Vasile Plevan. De altfel, evaluarea procurorilor anticorupție a început deja. Detalii - AICI.
Reamintim în acest context că evaluarea externă a fost criticată, anterior, și de șefa PA. Veronica Dragalin a declarat recent pentru presă că are unele „reticențe” privind procesul de Vetting pe care ar urma să îl treacă atât ea, cât și procurorii din întreaga țară, dacă își doresc să rămână în funcții. Șefa PA nu excludea că mai mulți subalterni de ai săi ar putea părăsi sistemul, în momentul în care vor fi notificați că urmează să treacă evaluarea. Într-o emisiune televizată, la sfârșitul lunii mai, șeful-adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, a declarat că colegii săi nu mai sunt determinați să plece din sistem, dar din contra – sunt gata să treacă Vettingul, pentru că nu ar avea ce să ascundă.
De menționat că nepromovarea evaluării externe are drept efect eliberarea din funcție a procurorului respectiv. Totodată, acesta este lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.