Peste o sută de profesii au fost prezentate copiilor în cadrul unui proiect social de orientare în carieră „Orașul Profesiilor”
În premieră pentru Republica Moldova, peste o sută de profesii au fost prezentate copiilor în cadrul unui proiect social de orientare în carieră denumit „Orașul Profesiilor”. Evenimentul organizat în parcul „La Izvor” din capitală are scopul de a oferi fiecărui copil posibilitatea de a-și realiza potențialul prin descoperirea meseriilor. La intrarea în orășel, fiecare participant a primit câte un pașaport simbolic în care sunt menționate toate profesiile cu care copilul a fost familiarizat.
Zeci de copii au stat la rând pentru a descoperi informații captivante despre profesia de criminalist. Ei au avut ocazia să își pună amprenta în pașaport, apoi să o cerceteze sub lupă.
"- Aici este numele, prenumele tău, amprenta și semnătura de la polițistul de la criminalistică. Ce ți-a plăcut cel mai mult aici? - Cum a luat amprenta de la deget."
A stârnit interesul copiilor și prezentarea profesiei de felcer.
„Le arătăm cu ce ne ocupăm noi zi de zi când acordăm primul ajutor, adică ce înseamnă acest aparat pulsoximetrul, măsurăm saturația oxigenului în sânge și pulsul", spune felcerul Dumitru Silvestru.
„Mi-au plăcut cel mai tare instrumentele pe care le folosește cardiologul și cardiograma. Mi-aș dori să devin pentru că e foarte interesant să ajuți oamenii și să îi faci fericiți".
Printre meseriile prezentate la eveniment a fost și cea de montator gresie și faianță. În cadrul unui atelier, copiii au învățat lucruri noi din lumea construcțiilor.
„Foarte mult mi-a plăcut, această meserie este interesantă deoarece o să pot să o ajut pe mama la reparație".
Copiii au aflat multe lucruri interesante și despre profesia de farmacist.
„Noi arătăm copiilor cu ce se ocupă farmacistul. În primul rând, noi îi informăm că farmacistul nu doar eliberează medicamente din farmacii, noi le spunem că farmacistul poate să și producă medicamente", spune asistentul universitar Iulia Bozbei.
Tot acolo, cei mici s-au aflat imaginar în pielea unui doctor stomatolog și au fost instruiți cum se acordă corect primul ajutor medical.
„O ajutăm, o menținem și facem cinci lovituri, nu în gâtișor, nu în cap, dar în spate. Hai lovește!".
„Inițial, calculasem 150 de profesii, dar sunt mult mai multe, în jur de 160 pentru că colegii din instituțiile guvernamentale, din mediul de afaceri tot apelau și vor să își prezinte profesia din domeniul în care activează. Copiii primesc un pașaport, unde este prenumele și numele lor de familie și unde o să fie menționată fiecare profesie pe care au activat-o în orășelul profesiilor", a declarat organizatoarea evenimentului, Tatiana Fala.
Proiectul de orientare în carieră „Orașul Profesiilor" a fost lansat în Ucraina, în 2014. Până la începerea războiului, evenimentul era organizat anual în 54 de orașe ucrainene, la care participau circa un milion de copii. „Orașul Profesiilor" a fost organizat la Chișinău pentru prima dată.