Social

Profesorii, instruiți să integreze inteligența artificială în timpul orelor

Profesorii din Republica Moldova merg în pas cu noile tendințe și învață cum să integreze inteligența artificială în timpul orelor. Mai multe cadre didactice participă la cursul „Inteligență Artificială în Clasă” și spun că tehnologia va simplifica procesul de pregătire a materialelor didactice și cel de evaluare a elevilor.

diez.md
Sursa: diez.md

Profesorii învață cum să creeze conținut educațional cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și cum să o integreze în procesul de predare.

„Este important ca toate ideile care vin de la inteligența artificială să treacă prin elev, să fie dezvoltate și până la urmă să-i aparțină acest produs elevului respectiv”, a declarat Elena Chistol, profesoară de informatică.

„Utilizez deja inteligența artificială, dar încerc să descopăr că aș putea să utilizez mai eficient timpul meu în pregătirea pentru ore, deoarece unele platforme oferă posibilitatea ca într-un timp foarte scurt să putem analiza conținuturile, ce transmitem la disciplină”, a spus Pelaghia Traci, profesoară de informatică.

„Inteligența artificială este primită ca ceva ce ne strică imaginația, ne strică creativitatea și de fapt ne ia foarte mult din inteligența proprie, a noastră și a copiilor. Dacă trebuie să ne uităm, astfel noi trebuie să utilizăm această inteligență artificială corect, pentru a câștiga timp și a obține analiză”, susține profesoara de istorie, Elena Cojocari.

Tudor Lapp, formatorul acestui curs, spune că integrarea inteligenței artificiale în procesul de lucru va oferi cadrelor didactice mai mult timp pentru dezvoltarea competențelor cheie, precum gândirea critică, rezolvarea problemelor complexe și luarea deciziilor.

„Majoritatea elevilor de la 13 ani în sus deja utilizează instrumente generative, cum ar fi ChatGPT și unele date sunt foarte populare. Noi credem că e de cuviință ca profesorii să aibă aceste date, de a înțelege ce sunt aceste instrumente, cum sunt folosite și cum trebuie integrate corect în educație, de altfel riscăm să ajungem cu efecte negative nedorite”, a specificat Tudor Lapp, formator, Centrul Național de Inovații Digitale .

Cursul „Inteligență Artificială în Clasă” este organizat de Centrul Național de Inovații Digitale „Clasa Viitorului”.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult