Aproape 180 de militari au jurat credință patriei
Aproape 180 de militari au depus astăzi, 11 iulie, jurământul de credință patriei. Timp de șase săptămâni, tinerii au studiat regulamentele militare, elementele instrucției de front și caracteristicile armamentului din dotarea Armatei Naționale. Emoționați, tinerii soldați au spus că deja se simt bărbați adevărați și sunt gata să apere patria.
„Am vrut să fiu militar, am vrut să fac armata, mi-a plăcut mult și nu regret. A fost un fel de experiment pentru mine să văd dacă o să pot să fiu un bărbat adevărat”;
„Doresc să rămân pe contract și să plec în Kosovo”;
„Tatăl meu a fost militar, bunelul a fost militar și eu tot militar o să fiu. Emoții noi, m-am simțit mai special, s-a schimbat ceva în viața mea”, spun militarii.
Printre cei care au depus astăzi jurământul se numără și Nicolae Mastac din satul Recea, raionul Strășeni. A fost o provocare, spune el, însă acum este mândru de sine.
„Am vrut să încerc ceva nou. Cursul de instruire de șase săptămâni a fost un pic dificil, prima săptămână, apoi ne-am acomodat”, spune tânărul.
Emoții mari au avut și cei din familia lui Nicolae.
„- Este o mândrie pentru noi. - Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră? - Cu emoții și foarte lungă, să ajung astăzi aici”;
„Am încă un băiat care tot a făcut armata și emoții nu am. Mă mândresc cu el, că a decis să facă serviciul militar”;
„Chiar dacă toată această perioadă noi ne-am văzut foarte des, oricum am emoții mari. L-am susținut în asta”.
Comandanții din Armata Națională menționează că în timpul serviciului militar în termen tinerii vor dezvolta abilități profesionale, care le vor fi utile în timpul exercițiilor naționale și internaționale.
„15-20% din efectivul care vine este încorporat, au un pic idee despre serviciul militar în termen, dar o mare parte din idei sunt greșite. În șase săptămâni, avem un program destul de vast, destul de complicat. Prima ce se învață este pregătirea tactică militară generală. Și se finalizează cu trageri de luptă”, a declarat Vladislav Godorojea, comandant de instruire.
„Astăzi, se pune un accent foarte mare pe asigurarea activității cotidiene a militarilor. Atât a militarilor în termen, cât și a militarilor pe contract. Am făcut reparație în mai multe unități militare, reparații cosmetice. Am făcut reparații la Centrul de instruire ca militarii să aibă posibilitatea să trăiască bine, să mănânce bine”, a declarat Eduard Ohladciuc, șeful Marelui Stat Major.
După ceremonie, soldații au cinci zile de concediu, după care vor reveni în unități pentru continuarea serviciului militar în termen.