Sesiunea APCE: Rezoluția privind Republica Moldova a fost adoptată unanim
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat unanim rezoluția privind Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului și membrul delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi. Oficialul menționează că, în pofida tuturor dificultăților, progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor este apreciat de comunitatea europeană. Totodată, APCE solicită autorităților de la Chișinău să continue cooperarea cu Consiliul Europei, în special pentru a consolida independența sistemului judiciar și a procuraturii și pentru a fortifica legile anticorupție.
Documentul a fost adoptat în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, fiind votat în unanimitate și fără amendamente de către deputații prezenți la reuniunea plenară la Palatul Europei din Strasbourg. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, membru al delegației naționale la APCE, rezoluția adoptată reprezintă cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. Popșoi menționează că în pofida tuturor dificultăților, progresul țării în domeniul reformelor este apreciat de comunitatea europeană.
Și deputatul Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, a subliniat că Republica Moldova își urmează calea reformelor în mod hotărâtor, în pofida dificultăților legate de războiul Rusiei în Ucraina, și în pofida crizei energetice. „Vedem în Europa viitorul nostru, prosperarea noastră și libertatea noastră", a menționat Ion Groza.
Raportul privind onorarea obligațiilor și angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei conține atât evaluări, cât și recomandări. Printre principalele concluzii se arată că, în ciuda circumstanțelor dificile, țara a continuat să își implementeze programul ambițios de reforme în cooperare cu Consiliul Europei. Totodată, este menționată importanță acordării asistenței financiare ca Republica Moldova să urmeze în continuare implementarea reformelor. Cu toate acestea, comitetul subliniază provocările cu care se confruntă Republica Moldova în eradicarea rădăcinilor „capturării statului”, într-un context de criză economică, energetică și umanitară ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și a sosirii masive de refugiați.
Sesiunea de iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie. Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova au făcut parte deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și deputatul, Natalia Davidovici.