Comisia Europeană boicotează Președinția prin rotație a Ungariei: Ce spune șeful diplomației UE
Comisia Europeană a decis să boicoteze Președinția prin rotație a Ungariei, în contextul controversatei vizite a premierului maghiar, Viktor Orban, la Kiev, Moscova și Beijing, imediat după ce țara a preluat președinția prin rotație a Uniunii Europene. Așa-numitul „turneu pentru pace” al premierului Orban, este vorba în primul rând de întrevederile cu președinții Rusiei și Chinei, a fost văzut ca un afront la adresa unității politice a blocului comunitar. Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că este dreptul premierului Ungariei să facă ce turneu diplomatic vrea, dar nu invocând Președinția Uniunii Europene.
„Dacă o face în calitate de președinte al Consiliului, atunci mi se pare complet nepotrivit, deoarece Președinția rotativă a Consiliului nu are competență în politica externă. Prim-ministrul Orban declară că nu face acest lucru în numele Uniunii și că o face în calitate de premier al Ungariei. Dar în acest caz nu ar trebui să folosească logourile președinției Consiliului. Este surprinzător faptul că și-a început turneul chiar a doua zi după ce a preluat președinția rotativă. Se creează o confuzie care nu ajută Uniunea Europeană”, a declarat Josep Borrell.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a anunțat că vizita Colegiului la Președinție, la Budapesta - un eveniment care marchează începutul fiecărei președinții prin rotație - a fost anulat. Totodată, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene nu vor participa la Summitul organizat de Ungaria în perioada 28-29 august, dar vor fi prezenți la un consiliu formal convocat de șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, care va avea loc în aceeași perioadă.
Reacționând la această veste, ministrul ungar pentru afaceri europene, János Bóka, a declarat că președinția rămâne „angajată într-o cooperare sinceră” pentru a aborda „provocările comune”. La câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția blocului comunitar, Viktor Orban a vizitat mai întâi Kievul, după care s-a dus la Moscova și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război, pe numele căruia este emis un mandat internațional de arestare.
Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina și despre un eventual acord de pace. Ulterior, Orban s-a dus la Beijing, unde a lăudat misiunea de pace a președintelui Xi Jinping, deși Uniunea Europeană critică poziția Chinei, afirmând că interpretează selectiv dreptul internațional și estompează demarcația dintre agresor și agresat.