Internațional

Corespondență // Cum a devenit Mark Rutte secretar general al NATO și ce înseamnă pentru Ucraina

Schimbarea posibilă a configurației pentru alegerile din SUA de la toamnă este urmărită cu mare atenție în Europa, la Bruxelles, în sediile NATO și UE, cât și la Moscova și Kiev. Fostul premier olandez Mark Rutte își va prelua funcția de secretar general al NATO în octombrie. Va trebui să se confrunte cu subiecte complexe, începând cu posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

president.gov.ua / Mark Rutte în Harkov, 1 martie 2024
Sursa: president.gov.ua / Mark Rutte în Harkov, 1 martie 2024

În timpul campaniei sale, candidatul republican Trump a fost foarte clar: ajutorul american pentru Ucraina va fi redus. Suficient pentru a deraia planul NATO în cazul unei ofensive ruse către Kiev. Prin urmare, Mark Rutte va încerca să susțină ajutorul Ucrainei, adică un minim de 40 de miliarde de dolari în fiecare an.

De când a devenit prim-ministru olandez în 2010, Rutte și-a păstrat o imagine discretă în Olanda. În vârstă de 57 de ani, el era cunoscut pentru că mergea cu bicicleta la muncă la Haga, continuând să predea istorie o zi pe săptămână la o școală secundară locală și putea fi văzut în mod regulat la câteva cafenele și restaurante din centrul orașului.

Rutte, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Olandei, și-a câștigat porecla de „Teflon” pentru gestionarea sa inteligentă a scandalurilor politice dintre care niciunul nu s-a lipit de el.

Datorită naturii sistemului parlamentar olandez, Rutte este obișnuit să lucreze în coaliții complexe. El este considerat pe scară largă ca un politician stabil, care construiește consens, o caracteristică care l-a ajutat să obțină sprijinul a peste 30 de șefi de stat în cea mai recentă ofertă a sa de prim rang.

Mark Rutte rămâne un politician cu experiență, prezentat drept sincer, direct, flexibil și eficient. Întreprinderea unui nou ciclu în fruntea NATO, chiar și pe termen lung, nu ar trebui să-l sperie. A fost șef al guvernului olandez timp de 14 ani, un mandat record.

În lumina alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, Rutte are o altă competență care l-a făcut un candidat popular. În timpul președinției lui Donald Trump , Rutte s-a dovedit a fi capabil să facă față capriciilor Casei Albe și să comunice direct.

La Conferința de Securitate de la München din 2024 , Rutte a părut neîngrădit de perspectiva unor alți patru ani de Trump, susținând că Europa trebuie să înceteze „văicărelile și să se mai plângă de Trump.” Remarca a făcut ecou unui comentariu pe care tot el l-a făcut despre Trump în 2019, când a spus: „Trebuie să colaborăm cu oricine este pe ringul de dans.”

Apoi, Olanda va cheltui în sfârșit 2% din PIB - ul țării pentru apărare până la sfârșitul lui 2024 și a devenit un partener de încredere pentru Kiev, luând conducerea cu inițiative precum furnizarea de avioane F-16 Ucrainei.

Olanda a alocat, de asemenea, 4,35 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, situându-se pe locul cinci în total.

Cu toate acestea, țara rămâne în urma națiunilor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește cheltuielile bugetare pentru apărare. Cheltuielile Poloniei pentru apărare au ajuns la puțin peste 3% din PIB în 2023 și țara intenționează să cheltuiască un colosal 4% în 2024. Unele țări sunt încă departe de asta. Este cazul Italiei, care cheltuiește 1,5% din PIB pentru a se apăra, sau al Spaniei, cu 1,28%.

Rutte va fi un succesor natural al lui Jens Stoltenberg. După ce a demisionat recent din funcția de prim-ministru olandez după 14 ani, el este cunoscut și obișnuit să construiască coaliții. Se pare că el este, de asemenea, un dependent de muncă și un neobosit fanatic al regulilor și regulamentelor, ceea ce este întotdeauna un lucru bun într-o organizație militară. A reparat și punți cu inamicii anteriori, cum ar fi premierul ungar Viktor Orban și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, și este foarte apreciat în majoritatea marilor capitale, în special la Berlin și Paris.

Rutte ar fi capabil să găsească o cale de mijloc între membrii precauți și mari ai NATO, precum Germania și SUA, și membrii vecini cu Rusia, în parte pentru că Olanda nu se încadrează în nicio categorie. Acesta este motivul principal pentru care Olanda a dat până acum deja trei secretari generali NATO. Este o țară care este suficient de mare pentru a avea un impact, dar suficient de mică pentru a nu neliniști prin ambiții nemăsurate.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult