Migranții care vor obține cetățenia rusă vor fi obligați să efectueze serviciul militar în Federația Rusă
Rusia pregătește o nouă lege, ce-i vizează pe migranții care doresc să obțină cetățenia rusă. Aceștia vor fi obligați să efectueze serviciul militar, iar durata acestuia să fie de doi ani, se arată într-un comunicat al Dumei de Stat a Rusiei. În același timp, ar putea fi majorată și vârsta de recrutare pentru noii cetățeni ruși, ceea ce va extinde numărul potențial al recruților din rândul acestora.
Comunicatul nu precizează care ar putea fi noua vârstă de recrutare pentru noii cetățeni ruși, însă anterior, un grup de deputați a propus ca aceasta să fie majorată de la 30 de ani până la 50 de ani. Propunerea însă a fost respinsă în ianuarie curent de către președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.
Volodin a cerut luni într-o ședință a Consiliului Dumei de Stat să fie elaborată o nouă inițiativă legislativă, care prevede punerea la evidența militară odată cu primirea pașaportului de cetățean al Federației Ruse. Proiectul de lege ar putea fi adoptat până la finele actualei sesiuni parlamentare, care se încheie pe 5 august.
Potrivit Comitetului rus de Investigații, citat de Deutsche Welle, în Rusia au fost identificați în acest moment peste 30 de mii de foști migranți care au primit recent cetățenia, dar care nu s-au înscris pentru serviciul militar.
Toți au fost înregistrați cu forța și „deja aproximativ 10 mii" au fost trimiși în războiul împotriva Ucrainei.
De menționat că la sfârșitul anului trecut, Rusia a simplificat procedura obținerii cetățeniei ruse pentru moldoveni, bieloruși și kazahi. Atunci, autoritățile de la Chișinău au avertizat moldovenii cu cetățenie rusă că reiscă să-și piardă cetățenia Republicii Moldova dacă decid să lupte de partea Federației Ruse în războiul din Ucraina.