UE salută eliberarea unor deținuți de către Moscova
Uniunea Europeană a salutat eliberarea de către Moscova a unor deținuți „persecutați pe nedrept", eliberare care a survenit în cadrul unui schimb amplu între Rusia și Occident, cerând punerea în libertate a tuturor deținuților politici, relatează AFP.
„Uniunea Europeană este ușurată de eliberarea și transferul spre libertate în afara Rusiei și a Belarusului a unui număr de deținuți politici, între care cetățeni europeni, cu ajutorul Turciei", a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell.
La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat joi că decizia „dificilă" de a elibera un presupus agent FSB condamnat pentru crimă, în cadrul schimbului de deținuți între Rusia și Occident, a „salvat vieți".
„Nimeni nu a luat cu ușurință decizia de a transfera un criminal condamnat la închisoare pe viață după doar câțiva ani", a afirmat Scholz pe aeroportul din Köln (vest), unde erau așteptați foști deținuți.
Menționăm că președintele american Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris i-au întâmpinat pe prizonierii americani la o bază aeriană din apropierea Washingtonului, în urma eliberării lor din Rusia. Avionul care îi transporta pe cei doi jurnaliști străini, Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, ca și un fost membru al Forțelor Maritime, Paul Whelan, au sosit în SUA în timpul nopții. Rudele celor care au fost reținuți timp de câțiva ani s-au aflat la baza aeriană pentru a-i primi. Președintele Biden a declarat că întoarcerea prizonierilor la familiile lor este o mare realizare a Statelor Unite.
Amintim că la 1 august, la Ankara a avut loc un schimb major de deținuți din mai multe țări - Rusia, Belarus, SUA, Germania, Polonia, Slovenia și Norvegia. Mai multe persoane condamnate în Rusia au fost eliberate într-un schimb de prizonieri, considerat cel mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Printre ei sunt jurnaliștii americani Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, alături de fostul pușcaș marin Paul Whelan. SUA și aliații săi i-au predat Rusiei opt persoane deținute în mai multe țări ale NATO, precum și doi copii minori, informație confirmată de FSB.
Jurnaliști și dizidenți politici în schimbul unor infractori sau asasini. Profilul deținuților pe care Rusia i-a întors acasă
Pe aeroportul Vnukovo din Moscova, Vladimir Putin a întins covorul roșu în fața unor infractori, asasini, spioni sau agenți infiltrați. Presa rusă a titrat propagandistic „Svoih ne brosaem”, adică pe ai noștri nu-i abandonăm. Putin le-a promis deținuților întorși acasă în Rusia, că-i va decora. Cel mai cunoscut este Vadim Krasikov, și datorită lui s-a ajuns la această înțelegere. Rusia a insistat pe recuperarea agentului FSB din detenția pe viață în Germania. El împușcase un fost combatant cecen într-un parc din Berlin. Inițial s-a discutat chiar un schimb Krasikov - Navalnîi. Putin i-a primit călduros și pe Roman Seleznev - 27 de ani de închisoare în Statele Unite pentru șmecherii cu cardurile bancare; Vadim Konoșcenok - agent FSB, condamnat în America pentru spălare de bani și export de tehnologie care poate fi folosită în industria militare. Arteom și Ana Dulțeva - spioni ruși în Slovenia. Mihail Mikușîn, agent arestat în Norvegia sau de exemplu Vladislav Kliușîn care fura date confidențiale corporative și a pus pe roate o schemă de 93 de milioane de dolari.