Social

59 de întreprinzători din R. Moldova beneficiază de finanțare nerambursabilă în valoare de 25 de milioane de lei

59 de întreprinzători au obținut finanțări nerambursabile în valoare totală de 25 de milioane de lei. Granturile au fost oferite pentru achiziția de mijloace tehnice pentru dezvoltarea sectorului agricol, a celui industrial sau al serviciilor. Printre beneficiari se numără Sergiu Perju și Marcel Gușan.

Sergiu Perju a obținut un grant de 250 de mii de lei pentru procurarea unui echipament modern pentru prelucrarea fierului. Acesta gestionează o afacere specializată în lucrări și confecții din metal, cum ar fi balustrade sau porți.

„Eram cu colegul după facultate, trebuia să te ocupi cu ceva, atunci era greu și a venit așa, a fost prima încercare, a fost doar idee, după, cu încetul. Acum, lucrăm inclusiv la comandă cu persoane particulare, de exemplu, ceea ce ține de amenajări casnice, balustrade, porți, ce ține de arhitectura casei și, la comandă, lucrăm cu persoane juridice, inclusiv participăm la licitații, tendere”, a relatat Sergiu Perju.

În total, antreprenorul are cinci angajați. L-am întâlnit pe Nicolae Perju, unul dintre fondatorii acestei afaceri, în timp ce confecționa opt stații de așteptare pentru orașul Cahul. Bărbatul spune că se confruntă cu un deficit de angajați, dar dorește să extindă afacerea.

„La moment, acum, atelierul se află într-o clădire veche rămasă de la Uniunea Sovietică și acum avem doar două mese pentru meșteri, optăm să avem patru mese, vrem să facem cameră aparte pentru vopsit, ați văzut, vopsim afară, când condițiile climatice sunt rele, suntem nevoiți să ne oprim din lucru”, a spus Nicolae Perju.

Marcel Gușan a primit un grant de 25 de mii de lei. Din acești bani vrea să cumpere un sistem de ventilare și de filtrare a aerului. Acesta gestionează o afacere specializată în curățarea încălțămintei. La început, a lucrat singur. Ulterior, a decis să deschidă o companie. Marcel are opt angajați.

„Totul a început la mine la balcon, să curăț primele perechi de încălțăminte, după asta am înțeles, ca să evoluez, este nevoie de a standardiza unele procese, de a fi mai profesioniste”, a povestit Marcel Gușan, antreprenor.

Fiecare pereche de încălțăminte este curățată individual și manual, spune acesta.

„La aceste perechi de încălțăminte a fost curățată zona tălpii, apoi a urmat curățarea uscată exterioară a încălțămintei, după care cu etapa umedă de curățare, dar asta nu este ultima etapă, asta este etapa de curățare, mai este etapa cosmetică”, a mai spus Marcel Gușan.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că va continua să sprijine întreprinderile din țara noastră.

„În contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Moldova este în proces de adaptare și a legislației de reglementare a antreprenoriatului. Suportul pentru dezvoltarea IMM-urilor, cu siguranță este o prioritate și pentru Moldova, iar Uniunea Europeană este alături”, a menționat Mazeiks.

Astfel, 35 de companii au beneficiat de fonduri din partea Uniunii Europene. Guvernul Republicii Moldova a sprijinit financiar 22 de întreprinzători, iar două companii au primit granturi din partea Băncii Mondiale.

Citește mai mult