Panourile fotovoltaice sunt tot mai populare printre agricultori (VIDEO)
Tot mai mulți agricultori din țară trec la energia verde. O companie din Drăsliceni, Criuleni, care exportă peste 90 la sută din fructele sale pe piața din UE, și-a instalat propriul sistem fotovoltaic. Realizarea a fost posibilă după ce întreprinderea a obținut finanțare în cadrul unui proiect lansat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.
Noul sistem fotovoltaic va permite alimentarea cu energie alternativă a liniei de sortare și ambalare a companiei, care de opt ani, exportă prune, struguri și caise în țări precum Germania, Austria, România, Letonia și Lituania. Anual compania vinde pe piețele UE peste 4.000 de tone de fructe.
„Am investit într-un sistem fotovoltaic în 2021, de 40 de kw, anul acesta cu suportul la ADMA USAID și Guvernul Suediei am făcut investiții de încă 22 de kw, nu ne oprim aici. O să putem să investim în împachetare mai bună, în digitalizare”, a spus Ștefan Bîtlan, director de companie.
Instalarea panourilor solare a costat peste 290 de mii de lei. Aproape jumătate din sumă este grantul oferit de partenerii de dezvoltare.
„Obiectivul nostru este de a oferi sprijin afacerilor din domeniul agriculturii, pentru a le spori competitivitatea și a face posibil ca exporturile din Republica Moldova să ajungă oriunde în lume”, a declarat directorul Misiunii USAID, Scott Hocklander.
Odată cu extinderea activității, la această companie și-au găsit un loc de muncă încă 20 de oameni.
„Avem copii la grădinită, la școli, trebuie de achitat și de vreo trei luni de când lucrăm, achităm la timp. E foarte bun, ne place”, a menționat Elena Toma, angajată. În prezent, statul subvenționează 50 la sută din investiția făcută la trecerea activității pe energie verde, dar nu mai mult de un milion și 500 de mii de lei pentru o companie.
„Astfel de proiecte, mai ales reieșind din criza globală energetică, care s-a început cu majorările de prețuri la produsele petroliere cum ar fi motorină, din 2021, practic sunt vitale pentru dezvoltarea businessului. Noi ne propunem la anul să majorăm la 2,5 milioane lei, luând în considerare că tot ce înseamnă investiție, inclusiv panourile fotovoltaice, s-au majorat foarte mult în preț”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii.
Până în prezent, peste 20 de companii din sectorul agro-industrial au depus cerere de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, fiind de peste 5 milioane de lei.