Politic

Premierul Poloniei, Donald Tusk: R. Moldova are dreptul să spună Europei că extinderea și cooperarea strânsă este în interesul tuturor țărilor UE

Premierul polonez Donald Tusk și-a început vizita oficială de două zile în Republica Moldova. Polonia, care va prelua, de la 1 ianuarie 2025, președinția rotativă a Uniunii Europene, va accelera procesele de ascensiune și extindere a blocului comunitar, a declarat premierul de la Varșovia, Donald Tusk, la Chișinău. Oficialul a avut întrevederi cu conducerea țării și a susținut un discurs în Parlament, în cadrul unei ședințe festive de la care a lipsit opoziția. „Veți putea conta întotdeauna pe Polonia”, a transmis Donald Tusk, în limba română, de la tribuna centrală a Legislativului.


20:30
Maia Sandu, la întâlnirea cu Premierul Tusk: „ Polonia ne oferă un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară”

Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova și una dintre cele mai importante destinații pentru produsele moldovenești, inclusiv pentru vinurile noastre. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Maia Sandu la întâlnirea cu premierul polonez, Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău.

„Am discutat despre consolidarea legăturilor economice pentru a stimula economia, a sprijini producătorii și a crea noi locuri de muncă”, a specificat președinta Maia Sandu.


19:02
Tusk, discurs în limba română în Parlament: „Voi fi la dispoziția voastră”

Triumful Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ar fi un eșec fatal nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă, dar mai presus de toate, pentru Moldova și Polonia”, a declarat premierul polonez de la tribuna centrală a Parlamentului.

Oficialul a adresat și un mesaj în limba română: „Prieteni, puterea voastră constă în determinarea și consecvența voastră pe drumul către Europa. (…) Ați dat dovadă de răbdare, perseverență și responsabilitate extraordinară ca națiune greu încercată de istorie și geografie. Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar, pas cu pas, construiți cu o consecvență admirabilă un stat modern. Haideți să folosim acest timp împreună. Voi fi la dispoziția voastră. Veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă vă veți exprima dorința de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente și integrate într-o Europă unită”.


18:58
Premierul polonez: „Sarcina mea este de a vă ajuta în orice situație pe acest drum al UE”

„Republica Moldova se află în fața unei alegeri importante pe care Polonia a făcut-o acum 20 de ani, iar tot ce a reușit să facă Polonia în acești ani se datorează Uniunii Europene. Moldovenii vor lua o decizie firească și corectă, dacă în ajunul alegerii importante se vor informa corect, vor cunoaște despre Uniunea Europeană și nu vor închide ochii la ororile prin care trece acum Ucraina. Nimeni nu are dreptul să vă dea lecții, nimeni nu trebuie să ia această hotărâre în locul vostru, pentru că voi știți ce e mai bine pentru poporul moldovean”, a subliniat oficialul de la Varșovia.

Donald Tusk a mai declarat că statele membre ale Uniunii Europene au ce învăța de la Republica Moldova și anume „răbdarea, determinarea și îndrăzneala, de care dă dovadă în ultimii ani”. Premierul de la Varșovia a dat asigurări că Polonia va susține țara noastră în parcursul său european. Potrivit oficialului, acest drum este „foarte dificil”, dar țara noastră este „foarte aproape de final”.

Sarcina mea este de a vă ajuta în orice situație pe acest drum al UE. Dvs. veți decide și, dacă veți dori, vă vom sprijini cu dragă inimă. Acest drum este foarte dificil, sunteți foarte aproape de final. Întreaga Europă a văzut că sunteți foarte consecvenți. Țin foarte mult să accelerez acest proces de integrare și să facem acest final real. Voi face tot posibilul ca Europa să vă sprijine, fără să pună obstacole”, a spus premierul polonez.


18:51
Igor Grosu, despre sprijinul Poloniei: „Ne arată că suntem pe calea cea dreaptă și ne încurajează să mergem înainte”

Șeful Legislativului, Igor Grosu, a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a susține valorile europene și de a continua eforturile de integrare europeană, subliniind că sprijinul internațional oferit țării noastre este esențial pentru a merge înainte pe calea dorită.

Republica Moldova a întârziat prea mult timp să se alăture familiei europene, de aceea are încrederea că, fiind sprijiniți de partenerii noștri europeni, va reuși. Sprijinul vostru ne arată că suntem pe calea cea dreaptă și ne încurajează să mergem înainte. Vă mulțumim pentru că ne sprijiniți pe noi și pe vecinii noștri ucraineni, care mai bine de doi ani și jumătate luptă, zi de zi, pentru libertate, ca să trăiască în pace.

Totodată, speakerul a condamnat atacurile forțelor ruse asupra Ucrainei, care au avut loc în regiunile Poltava și Lvov. Aleșii poporului au ținut un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.


18:38
Donald Tusk - în Parlament. Opoziția boicotează discursul premierului polonez

Premierul Poloniei se află în aceste momente în Parlamentul Republicii Moldova, unde are loc o ședință festivă. Donald Tusk urmează să susțină, în câteva clipe, un discurs de la tribuna centrală a Legislativului. De menționat că ședința are loc în lipsa opoziției.


17:11
Donald Tusk: „Aderarea la Uniunea Europeană nu înseamnă doar semnarea unor hârtii. Trebuie de îndeplinit anumite standarde”

Întrebat de „Teleradio-Moldova” care vor fi planurile Poloniei în contextul în care la începutul anului viitor preia președinția Uniunii Europene, prim-ministrul Donald Tusk a precizat că extinderea UE rămâne o prioritate.

Acest lucru nu este deloc simplu, dar lucrurile devin ușoare atunci când avem într-adevăr prioritățile bine stabilite. Nu ascund că pentru Polonia președinția va fi o mare provocare deoarece așteptăm că președinția maghiară care este acum nu va fi destul de energică în ceea ce privește procesul de accesiune și extindere a UE din mai multe motive. De aceea, Polonia are și o mai mare responsabilitate să recupereze și timpul eventual pierdut. Avem de atins niște obiective foarte bine puse la punct. Hotărârea politică a fost deja luată, în Europa astăzi nu sunt politicieni serioși care ar pune la îndoială necesitatea extinderii UE. Ne așteaptă un lucru foarte greu pentru că, precum știți, aderarea la Uniunea Europeană nu înseamnă semnarea doar a câtorva hârtii, ci trebuie îndeplinite anumite standarde. Cerințele care trebuie îndeplinite nu sunt împotriva voastră, de fapt valoarea cea mai mare care rezultă din experiența Poloniei de aderare la UE nu sunt banii pe care-i primesc țările care aderă. Noi, pas cu pas, împreună, vom înscrie anumite puncte pozitive”.

Donald Tusk a amintit că Republica Molodva și Ucraina au avansat rapid în procesele lor de aderare, în ciuda provocărilor. Între timp, și Uniunea Europeană și-a schimbat abordarea. „Nu trebuie să stabilim anumite limite și bariere, ci trebuie să lucrăm foarte pragmatic asupra cerințelor care sunt în acensiune.


16:55
Donald Tusk: „Polonia și Republica Moldova vor continua cooperarea pe mai multe domenii”

Donald Tusk a comentat, la Chișinău, atacul Federației Ruse din 4 septembrie asupra orașului ucrainean Lvov, care s-a soldat cu zeci de răniți și morți. Premierul polonez a spus că a primit „vestea tristă” în drum spre Republica Moldova. Oficialul a condamnat atacurile Rusiei împotriva țării vecine și a făcut apel la unitate.

„În fiecare zi suntem martorii unor acte de agresiune împotriva Ucrainei. Când am urcat în avion ca să vin la Chișinău, am primit vestea că a fost distrus centrul orașului Lvov, niște clădiri istorice. Este foarte dureros, având în vedere și patrimoniul polonez istoric din Lvov. Interesul ambelor țări este stabilizarea situației în această regiune. Și Varșovia, și Chișinăul vor continua să coopereze foarte strâns pentru a rezolva acest conflict teribil. Ținem foarte mult la pacea justă, care este bazată pe respectarea granițelor, a suveranității tuturor țărilor și sunt convins că Moldova, cu o politică responsabilă, poate fi exemplu pentru întreaga Europă cum, în mod pragmatic și pe lungă durată, să soluționeze problemele care au impact direct asupra țării, dar care nu sunt create de Republica Moldova”.

Donald Tusk a declarat că Varșovia și Chișinăul vor intensifica cooperarea bilaterală pe mai multe domenii, inclusiv pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

„Subliniez în mod special că Republica Moldova este o țară mică, dar este mândră și are dreptul să spună Europei că extinderea și cooperarea strânsă este în interesul tuturor țărilor, nu doar în interesul Republicii Moldova.”


16:45
Dorin Recean: „Sprijinul Poloniei este esențial în parcursul european al R. Moldova”

Premierul Dorin Recean a precizat că țara noastră contează mult pe sprijinul Poloniei care va prelua de la 1 ianuarie 2025 președinția rotativă a Consiliului UE.

În contextul viitoarei președinții a Consiliului UE, vă doresc mult succes, este un rol important, complex și dificil pe care contăm pe sprijinul dvs. continuu. Suntem în plin proces de transformare a R. Moldova, consolidăm instituțiile și construim o economie puternică pentru ca fiecare cetățean al R. Moldova să se bucure de toate beneficiile UE. Să trăiască în bunăstare, pace, o societate dezvoltată, fără corupție, unde toate drepturile sunt respectate.(...) Republica Moldova a avut mai multe șanse, pe care, cu părere de rău, nu le-am valorificat, dar acum suntem hotărâți să nu pierdem oportunitatea de a ne atinge obiectivul național și, până în 2030, să construim suficient încât să fim pregătiți de a fi în rând cu statele membre ale UE. Învățăm și vom învăța de la prietenii noștri polonezi cum să negociem inteligent și să beneficiem împreună cu statele membre ale UE în procesul nostru de aderare”, a declarat premierul.


15:30
Donald Tusk, întâmpinat de Dorin Recean la Guvern în cadrul vizitei oficiale la Chișinău

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a ajuns la Chișinău, unde a fost întâmpinat la Guvern de omologul său moldovean, Dorin Recean. Vizita oficială a premierului polonez are loc într-un context important pentru relațiile bilaterale dintre cele două țări, urmând să fie discutate teme de cooperare politică, economică și de securitate.


15:10
Mihai Isac: Vizitele oficialilor europeni marchează importanța pe care o acordă statele UE Republicii Moldova

„Republica Moldova este tratată ca un partener egal de către aceste state, iar aceste vizite nu vin decât să sublinieze relațiile aprofundate, mai ales în ultimii ani, dintre Republica Moldova și state importante din Uniunea Europeană, precum și din NATO. Deci, trebuie să înțelegem foarte clar că rolul Republicii Moldova este recunoscut la nivel internațional, iar astfel de vizite vin să marcheze public ceea ce se face în spatele ușilor închise”, a declarat analistul politic Mihai Isac într-un interviu pentru Moldova 1.

Amintim că [Republica Moldova a fost vizitată de președinții Estoniei, Letoniei și Lituaniei, pe 27 august].(https://moldova1.md/p/34450/presedintii-tarilor-baltice-in-vizita-la-chisinau-de-ziua-independentei) De asemenea, cei trei lideri baltici au fost invitații speciali ai ediției de astăzi de la Moldova 1, dedicată celor 33 de ani de independență.

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Chișinău a fost liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis.


07:23
Premierul Poloniei, Donald Tusk, așteptat astăzi la Chișinău

Donald Tusk a intrat în politică în anii '90 cu viziuni de dreapta, liberal-democrate și pro piață liberă. Totuși partidul său, Platforma Civică, a obținut greutate mai târziu, în anii 2000, când formațiunile de stânga pierdeau din popularitate.

În ultimele două decenii, a fost într-o luptă internă continuă cu alt partid de dreapta - PiS, Lege și Dreptate, al fraților Kaczincki. În 2005, a pierdut la prezidențiale în fața lui Lech Kaczinski. Dar peste doi ani avea să devină prim-ministru. Platforma Civică a câștigat parlamentarele în 2007 și, împreună cu Partidul Țărănesc, au creat coaliția de guvernare.

Tusk a avut două mandate la guvern. Este apreciat pentru reformele sale pro-business și proeuropene care au ajutat Polonia să treacă prin criza din anii 2008-2009, economia poloneză a continuat să crească.

În 2010, Lech Kaczinski a murit într-un accident aviatic la Smolensk, în Federația Rusă, în drum spre comemorarea masacrului de la Katîn, sovieticii au omorât ofițerii polonezi după împărțirea țării împreună cu Germania nazistă. Atunci au decedat alte 90 de persoane, oficiali militari și guvernamentali. Ulterior, Polonia avea să acuze Rusia. Tusk a renunțat să intre în cursa prezidențială ca să asigure stabilitatea politică.

În 2014, a fost ales președinte al Consiliului European și, un an mai târziu, era primit în vizită oficială la Chișinău.

În 2019, când România prelua președinția prin rotație a Uniunii Europene, Donald Tusk a susținut un discurs în limba română la Ateneu.

A doua venire a lui Tusk s-a produs anul trecut, când s-a confruntat din nou cu PiS, iar coaliția 15 octombrie a obținut majoritatea în parlament și a format noul guvern. Tusk este premier de nouă luni și coabitează cu președintele Andrzej Duda, susținut de PiS, care are drept de veto. În plan extern, cabinetul Tusk și-a propus să amelioreze relațiile Varșoviei cu Bruxelles-ul, Polonia este un aliat NATO important în flancul estic, sprijină Ucraina și Republica Moldova. Noul guvern polonez a confirmat susținerea Chișinăului în contextul războiului hibrid al Rusiei, împreună cu România, Franța, Marea Britanie, Germania și Uniunea Europeană la Summitul Comunității Politice de la Oxfordshire.

Citește mai mult