Zeci de accidente cu implicarea trotinetelor electrice în R. Moldova. Poliția lansează o campanie de informare
Numărul accidentelor rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere în Republica Moldova. De la începutul anului, s-au produs aproximativ 70 de accidente, soldate cu traumatizarea a peste 50 de persoane. Despre aceasta a informat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1, șeful interimar al Direcției Securitate Rutieră a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Pavel Apostol. Potrivit lui, utilizarea necorespunzătoare a trotinetelor și nerespectarea regulilor de circulație contribuie semnificativ la acest fenomen.
„De la an la an avem tot mai multe accidente rutiere. Este îmbucurător faptul că până la ziua de astăzi nu am avut înregistrat niciun deces din cauza accidentelor rutiere cu implicarea trotinetei electrice. În mare parte vorbim despre acele lovituri tangențiale între unitatea de transport și trotineta electrică, având în vedere schimbarea direcției de deplasare sau intersectare pe o numită porțiune de drum. Dar avem și accidente rutiere care s-au soldat cu traumatisme destul de grave”, a declarat Pavel Apostol.
Apostol a explicat că, potrivit legislației actuale, trotinetele electrice sunt considerate vehicule, iar conducătorii acestora trebuie să respecte Regulamentul circulației rutiere, precum și limita de vârstă minimă de 16 ani.
„În 2021-2022, au fost operate acele modificări în Regulamentul circulației rutiere, au fost introduse noțiunile de trotinete și respectiv, au fost prevăzute și anumite reguli care urmează a fi respectate. Conducătorii trebuie să poarte acele elemente de protecție, cască de protecție, vestă reflectorizantă, care asigură vizibilitatea acestora. Trotinetele trebuie să circule pe pistele de biciclete, iar acolo unde acestea nu există, pe partea carosabilă, la o distanță sigură de un metru de marginea drumului”, a precizat șeful interimar al Direcției Securitate Rutieră a Inspectoratului Național de Securitate Publică.
Totodată acesta a menționat că la fel ca și alți conducători care încalcă regulamentul circulației rutiere, persoanele care utilizează trotinetele sunt pasibile pentru a fi trase la răspundere contravențională. În cazul minorilor, responsabilitatea cade pe umerii părinților, care pot fi sancționați.
„Persoanele sunt trase la răspundere contravențională în baza Codului contravențional, este aplicată amenda, cea mai mare amendă care poate fi aplicată și, cu părere de rău, constatăm astfel de cazuri, când trotineta electrică este condusă de o persoană care se află în stare de ebrietate, respectiv, aici amenda ajunge până la 50 000 de lei, poate și mai mult”, a explicat Apostol.
În context, șeful interimar al Direcției Securitate Rutieră a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Pavel Apostol, a anunțat că în această săptămână se desfășoară o campanie de informare și sensibilizare pentru utilizatorii de trotinete electrice.