Externe

Expert militar, despre războiul din Ucraina: Putin ar ceda dacă nu ar mai avea siguranța regimului din Rusia

Rusia amenință cu armament nuclear pentru a descuraja sprijinul Occidentului pentru Ucraina, iar atacurile unor componente ale centralei nucleare pot avea consecințele unei catastrofe precum cea de la Cernobîl, susține comandorul român în rezervă, Sandu-Valentin Mateiu. Analistul politico-militar a mai declarat pentru Moldova 1 că „Planul de pace” propus de Zelenski nu va fi acceptat de Putin, care ar putea ceda doar dacă nu ar mai avea siguranța regimului său din Rusia.

Potrivit expertului, „la Kremlin s-a decis coborârea pragului de utilizare a armamentului nuclear pentru a descuraja Occidentul să ajute Ucraina”, dar și pentru a elibera teritoriul. „Acum se discută despre acordul pe care Vestul l-ar da Ucrainei pentru a utiliza armamentul occidental pe teritoriul Rusiei. La Kremlin nu se merge în termeni de strategie, ci mai mult tactic oportunist și asta este o primă reacție. Este făcut tocmai pentru a amenința și a descuraja atât Kievul, cât și Vestul.”

De asemenea, analistul politico-militar avertizează că atacurile unor componente ale centralei nucleare pot avea consecințele unei catastrofe precum cea de la Cernobîl. „Aproape 2/3 din infrastructura energetică a Ucrainei este distrusă sau avariată. Un prim obiectiv ar fi lovirea în continuare a capacității energetice a Ucrainei, în sensul în care ar fi lovite nu atât centralele cât terminalele care conectează centrala la rețeaua energetică ucraineană. Însă aici nu este de evaluat distinct: faptul că ataci o componentă a centralei nucleare înseamnă pericol pentru centrala în ansamblu. Or asta nu înseamnă nimic altceva decât posibilitatea unei catastrofe radioactive, exact cum a fost la Cernobîl”, a atenționat Mateiu.

Mateiu susține că Zelenski vrea să creeze o strategie de victorie cu Planul de pace prezentat comunității internaționale, care e în baza principiilor de drept internațional „numai că una este să ai dreptate, alta este să ți se dea. Nu cred că planul lui Zelenski va fi vreodată acceptat de către Rusia, ci, din contră, Ucraina se va confrunta cu planul care din start avantajează Rusia, cum ar fi cel al Chinei și Braziliei sau, mai periculos, să nu avem un plan Trump”.

Despre scenariul în care războiul s-ar putea încheia mai repede decât cred unii, analistul consideră că „are o doză de adevăr”. „Ambele părți se apropie de limita de sustenabilitate a efortului: cât poate să ducă Ucraina, cât poate să ducă Rusia. Ucraina va încerca să meargă mai departe, iar Zelenski cred că va renunța în momentul în care nu numai contextul internațional îi va fi defavorabil, mă refer la un plan Trump, ci mai ales când acțiunea ucraineană îi va spune: „De ajuns, nu mai putem continua!”, în timp ce Putin va fi atent la siguranța regimului său în Rusia”, relevă expertul militar.

De menționat că Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, iar împreună cu SUA controlează 88% din focoasele nucleare globale. Vladimir Putin a atenționat că „triada nucleară” rămâne cel mai important garant al securității Rusiei și al echilibrului strategic mondial și a propus schimbarea principiilor de utilizare a armelor nucleare.

Uniunea Europeană a reacționat dur la anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse și a acuzat Kremlinul de „comportament iresponsabil”, subliniind că această acțiune subminează obiectivele Consiliului de Securitate al ONU.

Astăzi, președintele american Joe Biden a anunțat un ajutor de aproape 8 miliarde de dolari pentru Kiev - bani care vor fi alocați până la încheierea mandatului său, în ianuarie 2025.

În contextul în care Rusia câștigă teren în Estul Ucrainei, conflictul intră într-o fază pe care oficialii ruși o consideră cea mai periculoasă de până acum. În același timp, liderii occidentali avertizează asupra riscului unei confruntări directe între NATO și Rusia, care ar putea escalada într-un al Treilea Război Mondial.

Citește mai mult