Alegeri

Peste 2 milioane de lei nedeclarați și pomene electorale pentru alegători: neregulile depistate de Promo-LEX

Cheltuieli nedeclarate de peste 2 milioane de lei, implicarea bisericii în campanie și transportarea organizată a alegătorilor la evenimentele electorale sunt câteva dintre abaterile raportate de observatorii Asociației Promo-LEX. Într-un nou raport de monitorizare, care cuprinde perioada 18 septembrie - 1 octombrie, cea mai mare organizație națională de observatori electorali mai constată creșterea cazurilor de corupere a alegătorilor și de utilizare abuzivă a resurselor administrative.

Numărul cazurilor de utilizare abuzivă a resurselor administrative aproape că s-a triplat, comparativ cu precedentul raport de monitorizare. Astfel, observatorii Promo-LEX au raportat 32 de astfel de cazuri, majoritatea vizând partidul de guvernământ PAS, a precizat analista electorală Mariana Focșa.

„Implicarea în activitățile de campanie a persoanelor care dețin funcție de demnitate publică, fiind observate 11 cazuri, precum și prin efectuarea agitației electorale, cu implicarea funcționarilor din domeniul bugetar în timpul orelor de muncă, constatându-se 21 de cazuri”.

Contactată de Radio Moldova, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, ne-a declarat că formațiunea nu comentează deocamdată constatările observatorilor.

Potrivit Promo-LEX, a crescut și numărul de cazuri ce pot fi calificate cu potențial de corupere a alegătorului. În șapte dintre acestea a fost implicat Blocul politic „Victorie”, condus de Ilan Șor, condamnat penal în dosarul fraudei bancare. Deși nu a fost înregistrat în alegerile din 20 octombrie, Blocul „Victorie” se implică activ în campanie, observă Promo-LEX. Membrii partidelor afiliate au organizat întruniri cu alegătorii, la care ar fi oferit cadouri materiale și bănești, îndemnând oamenii să voteze „NU” la referendumul republican și împotriva candidatei Maia Sandu la prezidențiale. Asemenea cazuri trebuie să fie investigate de organele de drept, a afirmat șeful Misiunii de Observare de la Promo-LEX, Nicolae Panfil.

„Pentru coruperea electorală există prevederi atât pentru cei care oferă cadouri, bani, etc, cât și pentru cei care primesc. Amenzile sunt foarte și foarte mari, de la 25.000 de lei în sus și până la 37.500”.

Din Blocul „Victorie”, doar Partidul Renaștere este înregistrat în calitate de participant la referendum cu opțiunea de vot NU. Contactată telefonic, președinta interimară a formațiunii, Natalia Parasca, a calificat drept neîntemeiate și provocatoare constatările observatorilor.

„Niciodată reprezentanții noștri nu au dat la nimeni nici un leu. Totul se face absolut legal, transparent. Toate rapoartele financiare sunt depuse. Vreau să spun că observatorii nu sunt un organ de drept, nu pot constata astfel de fapte. La moment, din câte cunosc, nu există nicio decizie definitivă care ar confirma asta”.

Amintim că, ieri, oamenii legii au dezvăluit o amplă schemă prin care persoane afiliate „grupului criminal organizat condus de Ilan Șor” ar finanța ilegal campania și ar corupe alegătorii în ajunul alegerilor din 20 octombrie. 15 milioane de dolari ar fi fost transferați ilegal din Rusia, doar în luna septembrie. În schemă ar fi implicate peste 130 de mii de persoane, care ar fi fost remunerate, pentru deturnarea procesului electoral, cu sume între 900 și 45 de mii de lei.

Citește mai mult