Regional

Legumicultura din Republica Moldova afectată de secetă și lipsa piețelor de desfacere. Soluțiile autorităților

Seceta, lipsa sistemelor de irigare și a piețelor de desfacere sunt printre principalele provocări cu care s-au confruntat în acest an cultivatorii de legume din Republica Moldova. Deși cred că domeniul legumicol este, în general, neglijat, unii fermieri au accesat credite sau și-au investit propriile resurse pentru a-și consolida afacerile și a le face mai rezistente la riscuri. Astfel, piața internă va fi mai bine asigurată cu produse autohtone.

Deși este o țară agrară, Republica Moldova nu are un sector legumicol bine dezvoltat. În consecință, multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor sunt importate din diverse țări, cum ar fi Turcia, Spania sau Grecia. Spre deosebire de producătorii de fructe, legumicultorii nu beneficiază de o bază solidă pentru exporturi, observă Aurelia Cecoi, care de șapte ani crește legume, în special rădăcinoase. Singura soluție rămâne deocamdată piața autohtonă, spune antreprenoarea.

Magazinele autohtone sunt intermediare. Când este deficit atunci Republica Moldova exportă legume. Noi nu cerșim, noi trebuie să putem aproviziona consumatorii noștri moldoveni, noi doar importăm de legume din alte state. Noi nu trebuie să dăm bani la acel producător din altă țară pentru că el a cultivat, dar să facem propriul venit”, susține antreprenoarea.

O parte din vină o au însă și legumicultorii, mai ales cei care nu obișnuiesc să planifice pe termen lung livrările de legume, fapt care creează decalaje în exportul aceste produse, constată președinta executivă a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Legume, Daniela Avraman. Ea spune că producătorii de legume ar trebui să coopereze mai intens pentru a dezvolta sectorul și a impulsiona exporturile.

Producătorii de fructe au mai mare acces pentru că ei sunt deja cooperați demult, iar din cauza lipsei de conlucrare noi nu putem exporta. Pentru a exporta se cere marfă de calitate și în cantități mari. În legumicultură ne lipsește plănuirea, iar pentru anul viitor căutăm contracte ca să cunoaștem ce să creștem”, a afirmat Daniela Avraman.

Transformarea sectorului legumicol în unul competitiv și modern necesită investiții, tehnologii accesibile și sprijin din partea autorităților, mai afirmă Daniela Avraman. Potrivit ei, legumicultorii ar trebui să aplice mai activ la diverse proiecte pe care Asociația le desfășoară cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și al Ministerului Agriculturii.

Ultimii ani se vede interesul Ministerului Agriculturii față de producători, dar ar trebui și producătorii să-și dea interesul și să afle informațiile care sunt despre proiectele ce țin de automatizarea și construcția sistemelor de irigare”, a declarat Daniela Avraman.

Anul trecut, producția de legume în țara noastră a constituit 281 de mii de tone, cu 24 de mii mai mult comparativ cu 2022.

Citește mai mult