Cristina Gherasimov: Republica Moldova se bucură de o susținere fără precedent din partea instituțiilor europene
Republica Moldova se bucură de o susținere „fără precedent” din partea instituțiilor europene în procesul de aderare la Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, la postul public de televiziune Moldova 1. Potrivit ei, o dovadă în acest sens este și adoptarea recentă a unei rezoluții de către Parlamentul European, care confirmă încrederea pe care statele membre și partidele europene o au în parcursul european al țării noastre.
„Am văzut acea rezoluție adoptată de Parlamentul European, ea vine în susținerea parcursului nostru european și ce este cel mai important, este vasta majoritate a partidelor politice care au votat în favoarea acestei rezoluții, ceea ce spune încă o dată despre încrederea vastă din partea tuturor actorilor și statelor membre pentru parcursul nostru european. Din această perspectivă suntem mari norocoși că tot ce facem, eforturile pe care le depunem pe parcursul ultimilor ani sunt apreciate și vin într-o formă de rezoluție a Parlamentului European în această săptămână”, a declarat Cristina Gherasimov.
Totodată, oficiala a anunțat că, săptămâna viitoare, împreună cu o echipă guvernamentală, va pleca la Bruxelles pentru o nouă rundă de screening bilateral, unde vor fi abordate subiecte legate de valorile fundamentale, economie, finanțe și justiție.
„Vom analiza lege după lege, articol după articol, pentru a compara legislația noastră cu standardele europene reflectate în legislația UE, astfel încât să înțelegem la ce nivel suntem cu începerea negocierilor, suntem la un nivel incipient, suntem la nivel suficient de avansat sau foarte avansat atunci când vom deschide capitolele de negocieri”, a menționat Cristina Gherasimov în platoul postului public de televiziune.
Amintim că miercuri, 9 octombrie, Parlamentul European a adoptat rezoluția „Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și a referendumului UE”. Documentul reiterează sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, evidențiind riscurile de securitate generate de ingerințele Rusiei în procesul electoral și politic al țării. Rezoluția condamnă operațiunile hibride, inclusiv dezinformarea și atacurile cibernetice, și solicită sprijin suplimentar din partea UE pentru consolidarea capacității Moldovei de a răspunde acestor amenințări.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală, care a dat oficial start negocierilor de aderare la UE.