Electorala

33 de ani de responsabilitate civică. Cum a influențat votul moldovenilor parcursul Republicii Moldova

În cei 33 de ani de independență, au demonstrat că sunt cetățeni responsabili și înțeleg cât de important este dreptul de a alege calea țării. Vorbim despre moldovenii care au participat activ la fiecare scrutin, desfășurat de-a lungul anilor. Acest lucru subliniază nu doar responsabilitatea civică, ci și dorința profundă de a influența viitorul statului Republica Moldova.

Nicolae Lozovanu, pădurar de profesie, se mândrește cu multitudinea de ștampile în fișa de însoțire a buletinului de identitate.

Le doresc la toți să participe la vot și să meargă la vot și să voteze pe care îl doresc. De noi depinde viitorul, desigur că depinde, altfel ne întoarcem unde am fost”, susține locuitorul comunei Lozova, Nicolae Lozovanu.

Și soții Ursachi, la fel „veterani” la scrutinele trecute, spun că alegerea pe care o exprimă fiecare cetățean la urne poate schimba direcția lucrurilor în țară.

Dacă vom ieși toți la vot, eu cred că vom izbuti”, a menționat Mihail Ursachi.

Absolut la toate alegerile, n-am plecat nicăieri, am fost foarte activă, am respectat prevederile constituției și mai ales dreptul de a avea posibilitate să alegi și, totodată, datoria de a merge și a da votul”, a afirmat Maria Ursachi.

A participat la toate alegerile și Nicolae Ciobanu și de fiecare dată a mers la secția de votare, fiind conștient de importanța dreptului pe care îl are ca cetățean.

Dacă vrem să creăm ceva democratic, trebuie să votăm, să ne expunem părerea. Avem o experiență vastă, din trecut, când ieșirile la vot erau doar niște simboluri”, a relatat Nicolae Ciobanu, locuitor al comunei Lozova.

Și mai important pentru Nicolae Ciobanu este referendumul privind integrarea europeană, care are loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

„Practic este cam prima dată când suntem întrebați pe marginea la o chestie atât de importantă, doar o aderare la Uniunea Europeană s-ar putea compara cu toate aderările care au fost în trecut, doar că n-au fost aderări, au fost alipiri, au fost ocupări, care toate s-au produs în baza armei. Dacă nici acum nu ne expunem părerea, ce mai discutăm*”, susține bărbatul.

Iar locuitorii din Lozova, raionul Strășeni, spun că s-au informat din timp despre scrutinul prezidențial, dar și despre referendumul constituțional și că vor merge la urne pentru a-și exercita dreptul de a alege. Și ei se laudă cu o colecție de ștampile în fișa de însoțire a buletinului de identitate.

Eu socot că trebuie să ieșim la vot ca să alegem oamenii care trebuie să fie în fruntea noastră. Eu socot că trebuie numaidecât să iasă la votare lumea, să înțeleagă și să iasă la votare, numaidecât trebuie, pentru viața copiilor noștri, a nepoților”, a mărturisit Tatiana Madan, locuitoare a satului Lozova.

Noi trebuie să ieșim la vot pentru că ăsta este viitorul nostru, al copiilor, nepoților noștri, trebuie să ne dezvoltăm și noi, cum se dezvoltă toate țările, să nu rămânem noi de țările, alte țări, care sunt foarte dezvoltate”, a declarat Ana Vasîlcă.

Noi pe data de 20 trebuie să ieșim toți la vot ca să votăm, să fie un viitor pentru noi și al copiilor și să ne gândim spre Europa”, a concluzionat Mihai-Nicolae Vasîlcă, locuitor al comunei Lozova.

Citește mai mult