Social

Hramul Chișinăului, sărbătorit de chișinăuieni și oaspeții orașului

Hramul Chișinăului a adunat mii de oameni pentru a celebra tradițiile și cultura locală. Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare a comunității, unde vizitatorii au avut ocazia să se bucure de atmosfera vibrantă a orașului. Meșteșugarii și-au expus cele mai frumoase lucrări - de la țesături tradiționale la bijuterii din metal și lemn sculptat. Au fost la mare căutare și bucatele tradiționale. Iar atmosfera a fost animată de muzica populară și dansuri.

Sute de oameni s-au adunat în centrul capitalei pentru a asculta muzica populară. Iar meșterii populari și-au expus cele mai frumoase lucrări. Alexandru Vlagu din satul Alexanderfeld, raionul Cahul, a expus confecții din lemn.

Am adus lucrările mele - linguri, lopățele, diferite lucrări din lemn care se pot folosi la bucătărie. Eu le confecționez singur la mine în atelier. Eu fac și măști, panouri decorative. Sunt oleacă mai scumpe, sunt pentru decor”, susține meșterul popular Alexandru Vlagu.

Lidia Bojescu din satul Mereni, raionul Anenii Noi, a venit cu cămăși tradiționalele.

Cămășile de sărbători sunt făcute cu altiță. Toți cunoaștem - cămășile cu altiță au intrat în dosarul UNESCO. O parte din dosar a fost filmată la noi și noi încercăm să respectăm toate regulile, canoanele unei cămăși”, a declarat meșterul popular Lidia Bojescu.

Iar pentru vizitatori, bucătarii au preparat cele mai gustoase bucate tradiționale.

„* - După cum vedeți, avem carne, ceafă de porc. Suntem un restaurant pe care îl reprezentăm aici. - În afară de carne de porc, ce mai aveți aici? - Mici, prepelițe, piept de pui, cartofi tradiționali de ai noștri.*”

Vizitatorii ne-au spus că prețurile lasă de dorit, însă importantă este atmosfera.

- E foarte plăcut să venim aici și să ascultăm piesele care ne reprezintă. - Cum vi se par prețurile la bucate? - Sincer, destul de exagerate, ținând cont de calitatea produselor.

Noi suntem oaspeții Chișinăului. Eu aici am crescut și am adus-o și pe soție. Atmosfera? Excelent, am crescut în acest oraș. Așa s-a întâmplat că am plecat. Știți, am lacrimi. Totuși e patria mea.

Foarte frumos. Noi, moldovenii, știm să ne distrăm ca la toate sărbătorile.

Foarte frumos și plăcut, foarte minunat. În fiecare an venim cu familia împreună.

CITEȘTE și: La mulți ani, Chișinău! Capitala Republicii Moldova își serbează Hramul

Citește mai mult