Externe

Președintele Ucrainei și-a prezentat „planul de victorie” în fața UE și NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a prezentat joi, la Bruxelles, „planul de victorie”, și insistă că țara sa, aflată în dificultate pe câmpul de luptă, trebuie să fie într-o poziție de forță înainte de orice negociere.

„Ucraina este gata să facă loc cu adevărat pentru diplomație, dar, pentru asta, trebuie să fim puternici”, le-a spus el liderilor celor 27 de state membre ale UE, înainte de a se întâlni mai târziu în cursul zilei cu cei 32 de miniștri ai apărării din NATO, notează AFP.

În același timp, Zelenski le-a cerut joi liderilor din UE mai mult ajutor financiar și militar înainte de ceea ce el a numit o „iarnă periculoasă”, conform dpa.

„Ne-am făcut temele”, a spus Zelenski, dar, în ciuda eforturilor Kievului de a se pregăti pentru lunile mai reci care urmează, Ucraina are nevoie de asistență suplimentară.

La mai bine de doi ani și jumătate de la începutul invaziei rusești, Ucraina dă înapoi, în special pe frontul de est din Donbas. Armata rusă a revendicat joi dimineață cucerirea unui sat din apropierea orașului Kurakov, situat la sud de Pokrovsk, o importantă răscruce logistică pentru armata ucraineană.

După ce și-a apărat deja planul la Washington, Londra, Paris, Berlin și Roma, președintele ucrainean a dezvăluit miercuri principalele linii ale acestuia în fața Parlamentului de la Kiev.

Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor pe care Occidentul le furnizează Ucrainei și desfășurarea pe teritoriul ucrainean a unor arme de descurajare nenucleare sunt două cereri care nu au primit până acum sprijin din partea Aliaților.

Planul prezentat de Zelenski recomandă, de asemenea, trimiterea unei invitații acum pentru Kiev de a adera la NATO, singura garanție reală de securitate pentru țara sa, potrivit președintelui ucrainean.

Statele Unite, unde vor avea loc alegeri prezidențiale pe 5 noiembrie, refuză pentru moment să meargă mai departe în această privință.

„Ucraina va fi membră a NATO”, a declarat Mark Rutte, noul șef al NATO, joi dimineață, dar dacă „întrebarea este când, nu pot răspunde în acest moment”.

În ceea ce privește planul ucrainean, care va fi „pe masă” la reuniunea miniștrilor din NATO de joi seară, noul secretar general al Alianței a declarat miercuri că acesta transmite un „semnal puternic”. Dar, a adăugat imediat, „asta nu înseamnă că pot spune aici că susțin întregul plan”.

Țările baltice au fost mai entuziasmate, cerând partenerilor lor din NATO și UE să sprijine planul.

„Sper că acest plan nu va fi doar o bucată de hârtie și că va fi urmat de acțiuni și măsuri”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.

„Este un război existențial. Rusia este o amenințare existențială pentru Europa și sper că statele membre vor continua să sprijine Ucraina", a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

Dar alte câteva țări sunt mai precaute, temându-se de o escaladare cu Rusia sau, mai prozaic, invocând motive bugetare, comentează AFP. „Ezitarea noastră este cea mai bună și cea mai directă cale spre escaladare”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda joi la Bruxelles.

La NATO, linia oficială rămâne aceeași, inclusiv de la sosirea lui Mark Rutte la conducere la începutul lunii. „Lucrăm din greu pentru a ne asigura că ei (ucrainenii) câștigă", a promis el presei miercuri.

Dar „există mai multe moduri de a defini victoria sau înfrângerea”, susține un oficial al Alianței Nord-Atlantice.

Pentru unele dintre cele 32 de țări ale acestei organizații, eșecurile Rusiei la începutul „operațiunii sale speciale” din 2022 sunt deja o victorie în sine, permițând un compromis, preferabil unui război lung și costisitor, explică un alt diplomat al NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri „să se facă totul” pentru a preveni continuarea conflictului din Ucraina, inclusiv prin discuții cu președintele rus Vladimir Putin, dar în consultare cu Kievul.

Amintim că, miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a prezentat parlamentarilor ucraineni „planul de victorie”, spunând că acesta conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.

Citește și: Reacția șefului NATO la „planul de victorie” al lui Zelenski

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult